Veszélyben van a pénzünk a bankban? Végre itt az egyenes válasz

Veszélyben van a pénzünk a bankban?
Fotó: Ellenszel.hu

A tegnapi összefoglalónkban már bővebben is írtunk az amerikai bankcsőd körülményeiről, amelynek kapcsán Joe Biden is beszédet mondott. Sokak estek pánikba, gondolván, hogy ilyen nagy pénzintézetek bedőlésével a magyarok megtakarításai sincsenek biztonságban. Veszélyben van a pénzünk a bankban?

Az Ellenszél megkereste Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminisztert, hogy tisztázzuk a helyzetet.

„A Silicon Valley Bank csődje igen sok speciális tényező együttállásának következménye. Nem tudok egyetlen olyan hazai bankról sem, amely veszélyben lenne, szóval ebből a szempontból ennek nincs hatása a hazai bankokra,

mindenki nyugodjon le.

A csőd viszont felkavarta a nemzetközi pénzpiacokat, a forint tegnap 393-ig gyengült” – mondta el lapunknak a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke.

Nem bíznak a pénzpiacok Orbánban

Bodnár Zoltán a hivatalos oldalán is értekezett a helyzetről. „Nem bíznak a pénzpiacok Orbánban” címmel tette közzé az alábbi bejegyzést.

„Az USA történetének második legnagyobb bankcsődjének híre felkavarta a nemzetközi pénzpiacokat. A forint egy nap alatt drámai, 3,2%-os zuhanást produkált az euróhoz képest. Nem hagyta érintetlenül a pénzpiaci vihar a régiós valutákat sem. Ám a lengyel zloty árfolyama lényegében változatlan maradt, a cseh korona gyengülése pedig minimális volt. 

A mai forintgyengülés is bizonyítja a magyar valuta rendkívüli sérülékenységét. A jegybank utóbbi időben következetesen folytatott szigorú inflációellenes monetáris politikája, a kiugróan magas irányadó kamat önmagában nem tudja megvédeni a nemzeti valutát hasonló krízishelyzetekben. 

Az Európai Unióval kötött tavaly decemberi megállapodásban vállalt kötelezettségeknek az Orbán-kormány szemmel láthatóan nem kíván eleget tenni, az uniós források lehívásának lehetősége az egyre távolabbi jövőbe vész.

Az Európai Unióval, lényegében az összes uniós tagországgal és kiváltképpen az Egyesült Államokkal szembeni nyílt orbáni konfrontáció mind aláássa a Magyarország iránti maradék bizalmat.  

A Magyar Nemzeti Bank és az Orbán-közötti nyílt, stratégiai jelentőségű konfliktus, a fiskális és a monetáris politika közötti összhang teljes hiánya súlyosan rontja a magyar gazdaság és a forint piaci megítélését. 

Így lesz ez mindaddig, amig a nemzetközi politikában, és a világgazdaságban teljesen elszigetelődött, hitelét vesztett Orbán-kormány van hatalmon Magyarországon. 

A kormánypropaganda olvasóit talán elkábíthatja Orbán, amikor azt mondja, hogy „minden rendben van”. A világ és a pénzpiacok ezt másként látják : Magyarországon semmi sincs rendben.”

Veszélyben van a pénzünk? Amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, közvetetten igen, jelenleg az amerikai bankcsőd miatt viszont nem.

loading...