Megszólalt az MNB az amerikai bankcsődök magyar hatásairól

Megszólalt az MNB az amerikai bankcsődök magyar hatásairól
Kép forrása: MTI

Megszólalt az MNB az amerikai bankcsődök magyar hatásairól.

A Reuters tudósítása szerint az MNB azt közölte:

Nincs közvetlen hatása a magyar bankpiacra a Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődjének.

A magyar jegybank közlése szerint a helyi bankok hitelezési és mérlegadatai egészségesek, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődjének nincs közvetlen hatása a magyar bankrendszerre.

Az MNB azt is elmondta, hogy a magyar bankok konszolidált tőkemegfelelési mutatója a 15 évvel ezelőtti szint 1,5-szöröse, utalva ezzel a 2008-as válság körüli időkre.

Pánikhangulat

A hétfői legfrissebb amerikai bankpiaci fejlemények általános pánikhangulatot okoztak a világ tőzsdéin és a devizapiacokon. Ezek hatására hétfő délelőtt rohamos gyengülésnek indult a forint árfolyama és a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is, írja a Telex.

A forint árfolyama a devizapiacokon meredeken esett délelőtt: az euró ára egy időre átlépte a 388 forintot is. Ezután némi erősödéssel 387 forint közelébe tért vissza az árfolyam.

Bár Amerikából indult a válság, a helyzet súlyát jelzi, hogy hétfő délelőtt a német jegybank, a Bundesbank bejelentette: válságstábot hív össze a kialakult helyzet miatt.

A Reuters szerint a válságstáb összehívásával a Bundesbank célja az, hogy felmérje helyi piacra gyakorolt lehetséges hatásokat. Európában nem irányoztak elő vészhelyzeti intézkedést. A német bankpapírok hatalmasat estek hétfőn a tőzsdén:

a Commerzbank délig 11 százalékos mínuszban volt, míg míg a Deutsche Bank 6,5 százalékot esett.

A pánikhangulatot az amerikai bankpiaci fejlemények okozzák. Múlt hét végén bedőlt a 16. legnagyobb amerikai pénzintézet, a Silicon Valley Bank. Az amerikai állam kénytelen volt mentőövet nyújtani a csőd után.

Beszédet mondott az amerikai elnök

Joe Biden elnök az amerikai bankrendszerben kialakult helyzettel kapcsolatban mond majd beszédet Washingtonban a Fehér Házban délelőtt 9 órakor.

A CNN értesülései szerint

az elnök rendkívüli beszédének üzenete az lesz, hogy minden amerikai betétes pénze biztonságban van, a bankrendszer biztos lábakon áll.

Az amerikai elnök a beszéde elején elmondta: minden amerikai betétes pénze biztonságban van. Joe Biden szerint az adófizetők semmilyen terhet nem kell viseljenek a betétesek kimentése miatt. A bankok vezetését elbocsátják, a részvényeseket nem mentik ki, mivel ők kockázatot vállaltak, ami nem jött be.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...