Magyar bankot alapít a világ leggazdagabb magyar embere

Magyar bankot alapít a világ leggazdagabb magyar embere.

A Portfolio tudta meg, hogy Péterffy Tamás, a világ leggazdagabb magyar embere bankot alapít Magyarországon.

Egy bank alapításához a hitelintézeti törvény szerint 4 milliárd forint induló tőke kell, vagyis a befektető szándékai mindenképpen komolynak tekinthetők. Az MNB alapítási engedélye megvan, a banki működési engedély kézhezvétele valószínűleg egy éven belül várható.

Az alapító tulajdonos nem más, mint

a leggazdagabbnak tartott magyar ember, a becslések szerint 24 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkező, Amerikában élő Péterffy Tamás cége, a greenwichi székhelyű Interactive Brokers LLc.

Péterffy Tamás a Brexit után döntött úgy, hogy az Interactive Brokers európai tevékenységének Írország mellett Magyarországot választja központjául. Így alakult meg 2020-ben az Interactive Brokers Central Europe Zrt. A döntés mögött patrióta okok is álltak, motivációiról a milliárdos befektető egy 2021-es interjújában beszélt a Portfolio-nak.

A budapesti székhelyű brókercég jelenleg Németországot és a tőle keletre, dél-keletre fekvő EU-tagállamok piacait látja el befektetési szolgáltatásokkal, kisbefektetőknek és intézményi befektetőknek, illetve brókercégeknek egyaránt nyújt szolgáltatásokat.

A legutóbbi elérhető, 2021-es adatok szerint az Interactive Brokers 15,7 milliárd forint nettó árbevételt, 2,17 milliárd forint adózás előtti és 1,80 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, mivel azonban ügyfélszáma évről évre bőven kétszámjegyű mértékben növekszik, 2022-ben már mindkét szám jóval magasabb lehetett ennél.

A gazdasági lap úgy tudja, a brókercég magyarországi ügyfélköre most már ezres nagyságrendű, a régióban pedig mintegy 100 ezer ügyféllel büszkélkedhet. Ezt 10-20 éven belül 1,5 millióra növelnének. Alkalmazottjai létszáma az Opten adatbázisa szerint 103 fő.

Magyarországon alapítana bankot

Ezen ambiciózus célokba illeszkedik a bank alapítása is, amelyről egyelőre csak annyit tudtunk meg, hogy

  • elsősorban az Interactive Brokers brókercég meglévő és új ügyfelei számára nyújtana értékpapír-ügyeletekhez kapcsolódó banki szolgáltatásokat,
  • meghatározó szerepe lehet a befektetési hitelek nyújtásában és akár kamatozó betéti számlák elérhetővé tételében az ügyfelek számára,
  • szerepe lehet akár abban is, hogy az Interactive Brokers mielőbb elindítsa tartós befektetési számla (TBSZ) szolgáltatását a hazai ügyfelek számára, amelyet a kevésbé spekulatív, tartós részvénybefektetésekben utazó kisbefektetők már régóta várnak.

A bank megalapítását nem pusztán hazai, hanem elsősorban régiós perspektívából érdemes vizsgálni, szolgáltatásait a bank regionális szinten nyújtaná, vélhetően határon átnyúló tevékenységként vagy fióktelepi szolgáltatásnyújtás formájában.

A Magyar Nemzeti Bank számára megnyugtató lehet, hogy a cégcsoport hazai ügyfeleit várhatóan egy magyarországi bejegyzésű és székhelyű bank fogja kiszolgálni.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...