Az ágaprító használata – Tudnivalók vásárlás előtt

Ágaprító használata

Az ágaprító használata a mezőgazdasági munkálatok időszakosan visszatérő, de kétségtelenül fontos része. De melyik gépet válasszuk a mára rendkívül megnőtt kínálatból?

Mint minden munkagépnél, így itt is a legelső és talán a legfontosabb feladat a munkavégzés pontos meghatározása, a körülmények tisztázása. Ehhez természetesen jól jön a szakértelem – minden munkafolyamat elvégzésénél hatalmas előny a szakértelem és tapasztalat. No meg a megfelelő eszközök rendelkezésre állása.

Melyik ágaprítót használjuk az adott feladatra?

Ágaprító beszerzése mindenképpen ajánlott, hiszen az év különböző időszakában összegyűlő ágakat és gallyakat sokkal egyszerűbb felhasználni vagy tárolni, ha feldaraboljuk, előkészítjük azokat. A fahulladékot elégetni nemcsak tilos, de környezetszennyező is. A megfelelő ágaprító kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk:

  • motor meghajtása (benzines, villany) és teljesítménye
  • maximális ágátmérő
  • állókések és aprítópengék száma, minősége
  • garat mérete
  • zajszint
  • szállíthatóság
  • balesetvédelmi szempontok
  • szerviz, garancia, alkatrészellátás

A fenti paraméterek megválasztása során minden fontos kérdésre választ kell kapnunk, de a legfontosabb annak eldöntése, hogy milyen mennyiségű és keménységű, méretű faanyagot szeretnénk feldolgozni. Nem érdemes a vételáron spórolni, mert ha nem megfelelő teljesítményű, paraméterű aprítógépet vásárolunk, akkor a berendezés csak részben lesz képes a feladatok elvégzésére vagy gyakran el fog romlani és a munkából való kiesés mellett a javítási költségek is sokba kerülhetnek.

Az ágaprító használata

 

Az ágaprítók nem csak az őszi-téli időszakban tudnak a segítségünkre lenni, hanem a nyári metszésnél, a viharkárt szenvedett ágak levágása során is hasznosak lehetnek. Az aprított gallyak kisebb helyet foglalnak el, a legtöbb aprítógép mulcsozásra is jól használható.

Nagyüzemi használat során különösen felértékelődik a faapríték, nyesedék megfelelő méretű és homogenitású feldolgozása, hiszen nagyobb mennyiségben ez további feldolgozásra alkalmas alapanyagként jó áron értékesíthető.

Az ágaprítók egy részét inkább nagyteljesítményű tűzifa előállító gépként kellene kezelnünk, a másik csoportjukra pedig inkább a gallyaprító megnevezés lenne a helyes, hiszen a vastagabb ágak sokszor túl vastagok ahhoz, hogy ezek a gépek ledarálják azokat.

A vásárlók legtöbbször ott követik el a hibát, hogy az adott tevékenységhez nem a megfelelő ágaprítót választják ki, így a munkagép vagy képtelen hatékony munkát végezni, vagy rendszeres használat mellett sokkal gyorsabban tönkremegy.
A másik fontos kérdés, hogy ágaprításkor csak csontszáraz vagy gyakran nedves faanyaggal is fognak-e dolgozni. Ez nagyon fontos kérdés, hiszen a két anyag egészen másképpen tud viselkedni a feldolgozás során.

 A TRITONE MONSTER ágaprító különösen népszerű mostanában, de kínálatunkban igazán széles skáláról választhatnak. A döntés meghozatala előtt kérje szakembereink segítségét.

loading...