Most megkapta a nagyhasú: alapos fejtágítást tartott Macron Orbánnak

Tényleg világháborút robbanthat ki Franciaország és Macron?
Kép forrása: AFP

Alapos fejtágítást tartott Emmanuel Macron Orbánnak Párizsban.

A találkozón elhangzottakról magyar kormányzati források egyelőre nem közöltek részleteket. A Le Monde beszámolója szerint azonban Macron megragadta az alkalmat, hogy

„kiemelje az európai országok egységének szükségességét Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben, különösen az Oroszországgal szembeni szigorú szankciók alkalmazásával”.

„Az európai országok egységére” emlékeztette Orbán Viktort Emmanuel Macron francia elnök hétfő este, amikor a párizsi Elysée-palotában tartott munkavacsorán az Ukrajnában zajló háborúról beszélgettek. A találkozón elhangzottakról magyar kormányzati források egyelőre nem közöltek részleteket, de a Le Monde beszámolója szerint Macron megragadta az alkalmat, hogy „kiemelje az európai országok egységének szükségességét Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben, különösen az Oroszországgal szembeni szigorú szankciók alkalmazásával”.

A lap emlékezteti olvasóit arra is, hogy Orbán „disszonáns álláspontot” képvisel a háborúval kapcsolatban. Magyarország nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának, sem fegyverszállítmányokat átengedni a területén. Olaj- és gázellátásában erősen függ Oroszországtól, és a kormány tartózkodik Vlagyimir Putyin bírálatától. A Le Monde megfogalmazásában ebben a témában Orbán „árral szemben úszik”.

A vacsorán szóba került a finn és a svéd NATO-csatlakozás is, ezt már minden NATO-tagállam ratifikálta Magyarország és Törökország kivételével.

Emmanuel Macron a szavazatok nagy többségét megszerezve nyerte meg tavaly a francia elnökválasztást.

Korábban Boris Johnson is beszélt Orbán fejével

Boris Johnson brit kormányfő minden erejével arra bíztatja a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg Vlagyimir Putyin győzelmét Ukrajnában. Londonba Orbán Viktort is egy fejtágításra várta Putyinnal kapcsolatban.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...