Vége a nélkülözésnek: a nyugdíjasok megkönnyebbülhetnek

Költsön okosan, vásároljon nagy tételben, másokkal szerveződve!
Fotó: Ellenszel.hu

Vége a nélkülözésnek! Költsön okosan, de táplálkozzon egészségesen is! Az egyikre a brutális infláció ösztönzi az időseket, ami már Európa-szerte csökkent, Orbán Viktor és a Fidesz-kormány azonban képtelen volt megbirkózni vele. Főként azért, mert ők maguk okozták a bajt.

Összeírtunk egy megoldási tervet az infláció idején való költekezésre. Reméljük, hasznukra válik ez a rövid kisokos!

Az idősek számára fontos, hogy jól kezeljék pénzügyeiket nyugdíjas éveik során. Az élelmiszerek árai gyakran emelkednek, ezért kiemelten fontos, mire és mennyit költünk. Az alábbi módszerrel jelentősen csökkenthetik a kiadásaikat, és a magányosság érzetét.

  • Vásároljunk többet egyszerre! Az időseknek érdemes nagyobb mennyiségű élelmiszert vásárolniuk egyszerre. Általában olcsóbbak az árak, ha nagyobb tételben veszünk valamit. Miből? A lakókörnyezetben érdemes a nyugdíjasoknak szerveződniük, és kisebb közösségeket alakítaniuk. Egyszerre vásárolhatnának, így nagyobb keret állna rendelkezésre. Az anyagiakat aztán egymás között elosztva sokkal kedvezőbben jönnének ki.
  • A közösségekkel főzhetnek is egymásnak. Tudjuk, hogy vannak ételek, mint például a töltött káposzta, amit kifejezetten nagy tételben érdemes készíteni. Ha egy egyedül élő magyar nyugdíjas nem főzne magának, akkor főzhet a közösségnek, akikkel összefogva megosztják a főzés terhét. Így a költségek is jóval alacsonyabbak lesznek. Kezdje egy szomszéddal vagy kettővel, ha működik, utána akár az egész utca is társulhat.
Költsön okosan, vásároljon nagy tételben!
Érdemes nagyobb tételben vásárolni, másokkal összefogva. Fotó: Ellenszel.hu

Költsön okosan, állapodjon meg a közösséggel termelőkkel

  • Az olcsóbb élelmiszerek is lehetnek egészségesek és finomak. Attól, hogy valami drágább, még nem biztos, hogy többet ad. Érdemes az élelmiszerek címkéit áttanulmányozni, és választani azokat, amelyek olcsóbbak, de hasonló minőségűek.
  • Az évszakhoz igazodó élelmiszerek általában olcsóbbak, és frissebbek is lehetnek. Emellett a helyi termelőktől való vásárlás is jó lehetőség lehet az olcsóbb és frissebb élelmiszerek beszerzése érdekében. A fentebb említett közösségekkel termelőkkel is megállapodhatnak kedvezőbb árban. Ilyen termelőket a kosár közösségekben is találhatnak.
  • Az Ellenszél társoldala, az EllenLábas szintén összegyűjtött számos olyan ételt, amelyet olcsón megfőzhet, mégis nagyon finom és tápláló lehet.

Az idős embereknek számos lehetőségük van az élelmiszerkiadásaik csökkentésére, miközben egészséges ételeket fogyasztanak. Nincs egyedül, más is van hasonló helyzetben! Költsön okosan! Szerveződjön településén, utcájában, akár a Facebookon is.

loading...