Órákig körözött Magyarország fölött a legendás amerikai bombázó

Órákig körözött Magyarország fölött a legendás amerikai bombázó

Órákig körözött Magyarország, Somogy fölött a repülő erődnek is nevezett legendás amerikai bombázó.

Csütörtökön délután Somogy vármegye légterében egy B-52-es stratégiai bombázó körözött órákon keresztül – írta meg akkor a sonline.hu.

A NOBLE 41 hívójelű repülőgép az US Air Force B52-H Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázója. A Flight Radar tanúsága szerint csütörtökön 15:45-kor lépett be Magyaroszág légterébe, ahova Romániából, a Fekete tenger partvidékéről érkezett. Órákig folyamatosan körözött, majd Dél-Európa felé távozott országunkból.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxNDJiN2VlNzU2MzQ2MmI4ZGJkYWUzZDY4ZjUyNTRm.jpg

A Magyar Honvédség a repülésről azt közölte, hogy tudtak róla, egyzetetett repülés volt a magyar légtérben. A bombázó a civil és katonai földi egységekkel folyamatosan kapcsolatban volt. Az atombomba szállítására is alkalmas nehézbombázó repülése intézkedést nem igényelt a magyar légierő részéről.

A B–52 Stratofortress a világ egyik legismertebb nehézbombázója. A Stratofortess név egyrészt a sztratoszféra meghódítására utal, a fortress pedig erődöt jelent. A gép 1955-ben állt hadrendbe, a szolgálatban tartását eredetileg 2000-ig tervezték, de a szűkös költségvetés miatt a típus korszerűsítése mellett döntöttek. A gép egészen 2045-ig állhat hadrendben. A típus első változata 1952-ben B–52A néven állt szolgálatba, majd ezt 1962-ben a B–52H jelű típus követte. Jelenleg csak a H jelű típusok állnak szolgálatban.

Először 1954-ben vetettek be B52-es bombázót. Januárban, amikor Észak-Korea feltételezhetően hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, az amerikai légierő egy B52-est küldött a dél-koreai légtérbe, ahol csatlakoztak hozzá dél-koreai F15-ös és amerikai F16-os harci gépek is.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...