A szülőknek sikerült megakadályozni a Fidesz nagy tervét

Kiadták a figyelmeztetést: durva időjárás vár ránk

A szülőknek sikerült megakadályozni a Fidesz nagy tervét.

Tiltakozik a XVIII. kerületi Kondor Béla Általános Iskola szülői közössége az ellen, hogy az iskola a Református Egyház fenntartásába kerüljön – derült ki az RTL híradójából. Szaniszló Sándor polgármester szerint az egyház csak azért akar fenntartó lenni, hogy megszerezze az épület tulajdonjogát. Mint mondta, a felújított épület értéke körülbelül egymilliárd forint.

Az iskola tulajdonosa az önkormányzat, a fenntartója pedig a tankerület. Január óta a Bocskai István Református Oktatói Központ diákjai is itt tanulnak, mivel az épület, amit korábban használtak, nem volt felfűthető. A Bocskai fenntartója a Halásztelki Református Egyházközség.

A szülők a héten kaptak róla egy levelet, hogy az egyházközség szeretné átvenni az iskola fenntartói jogát. A szülők ezért tiltakozó petíciót indítottak, tüntetést szerveztek.

Szaniszló Sándor, a kerület DK-s polgármestere szerint az egyházközség az épület tulajdonjogát szeretné megszerezni, ezért jelentette be az igényét a fenntartói jogokra. Egy tavaly decemberben elfogadott fideszes törvény alapján az adott egyház igényelheti az eredetileg is hitéleti, szakrális célokra épített, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan vagy ingatlanhányad ingyenes egyházi tulajdonba adását.

Szaniszló hozzátette: a tankerület engedélyezte, hogy az egyházi iskola használhassa az épületet, de az önkormányzat ezt nem hagyta jóvá. A polgármester levélben felszólította az intézményvezetőt annak érdekében, hogy az egyházi iskola nyolc napon belül hagyja el az épületet.

A Bocskai István Református Oktatói Központ iskola igazgatója azt mondta, hogy „visszavonják a javaslatukat”. Már szeretnének fenntartók lenni. Az épületből pedig nyáron tudnak leghamarabb kiköltözni – mondta.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...