A nyugdíjasok mit tehetnek a rossz egészségügyi rendszerben?

Én vétkem, szól a dal, Te mit gondolsz vajon?
Fotó: ellenszel.hu

A nyugdíjasok különösen rossz helyzetbe kerültek, hiszen a brutális áremelkedéseken túl az egészségügyi ellátás is félgőzzel működik. A kórházak egy részét már csak a hivatástudattal bíró szakemberek tartják életben. Mit tehetnek az idősek, hogy ne kerüljenek a véget nem érő várólistákra?

Az első és legfontosabb a prevenció. A megelőzéssel elébe mehetnek a betegségeknek a nyugdíjas honfitársaink. Noha ez nem örökérvényű, az biztos, hogy bizonyos tényezők fontosak ahhoz, hogy a kórházakat csak kívülről lássuk. Összeszedtünk néhány olyan konkrétumot, ami segíthet ebben.

Tudnának egészségesen étkezni a nyugdíjasok, csak nincs miből

Teljesen érthető, hogy a Magyarországon eluralkodott infláció nem teszi lehetővé a mindennapi egészséges étkezést. Mégis vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel fenntarthatják az egészségüket.

Fagyasztott zöldségek: A zöldségekben található tápanyagok segítik a szervezet egészségét, ezt mindenki tudja. A zöldségek közül a brokkoli, a spenót, a káposzta, a sárgarépa és a paradicsom kiváló forrásai a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Azon túl, hogy idényzöldségeket vesznek, érdemes a fagyasztott zöldségeket is megvásárolni egy jó étel alapjának. A fagyasztott zöldségeket általában frissen fagyasztják, és így sokkal kevesebbet veszítenek tápanyag-értékükből, mint a sokat utaztatott társaik.

Hüvelyesek: A hüvelyesek, mint például a bab, a lencse, a csicseriborsó és a szója, gazdag fehérjeforrások, amelyek fontosak az izomtömeg és az erő fenntartásához. Az pedig kelleni fog a következő pontunkhoz.

Olcsó, könnyen elkészíthető, de tápláló ételekről pedig itt tekinthet meg videókat.

Mozdulni sem bír, fáj mindene? Létezik otthoni megoldás, amit az idősek is el tudnak végezni

Az otthoni mozgás és testmozgás kulcsfontosságú az egészséges és aktív életmód fenntartásához, különösen az idősebb korosztály számára. A nyugdíjasoknak különösen fontos figyelmet fordítaniuk a testmozgásra, hogy megőrizzék az izomtömeget, a mobilitást és a jó egészséget. Az otthoni gyakorlatok sokfélesége lehetővé teszi, hogy az otthonuk kényelméből és biztonságukból származó előnyöket élvezve tartósan megőrizhessék az egészségüket.

Az egyszerű séta az egyik legjobb és legkönnyebb módja az időseknek, hogy folyamatosan mozogjanak. A napi 30 perc séta csökkentheti az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, javíthatja az alvást, a hangulatot és az általános fizikai állapotot. Azonban, ha az időjárás nem alkalmas a sétára, vagy az otthoni környezet nem biztonságos a sétára, az otthoni edzések jó alternatívát jelenthetnek.

Itt van például egy videó, amelyen otthoni gyakorlatokat mutatnak be:

Az otthoni edzések közé tartozik az egyszerű nyújtás, a könnyű aerobik és az izomépítő gyakorlatok. Az egyszerű nyújtások segíthetnek csökkenteni az izomfeszültséget, javítani az egyensúlyt és a testtartást. Az alapvető nyújtó gyakorlatok, mint a karok, a lábak, a hát és a nyak nyújtása segíthetnek megelőzni a sérüléseket és a merevséget, amelyek általában az idős korral járnak.

A könnyű aerobik gyakorlatok, mint például az alacsony intenzitású kardió, segíthetnek javítani az állóképességet és a szív-érrendszeri egészséget. Az aerobik edzések nagyszerű módja az energiaszint növelésének és az agyi egészség javításának.

Az otthoni edzés rutinjának kialakítása fontos, hogy az idősebbek számára könnyen elvégezhető legyen, és a testmozgás fokozatos növelése javasolt. A legjobb, ha a testmozgást egy időbeosztásba állítjuk be, például reggel vagy délután, és igyekszünk azt naponta végezni.

A nyugdíjasok számára az otthoni mozgás kulcsfontosságú az egészséges életmód fenntartásához, és a testmozgás növelése nagyszerű módja annak, hogy javítsuk az életminőséget. A megfelelő mozgásprogram kiválasztása és az időszakos orvosi ellenőrzés elvégzése segít az időseknek biztonságos és hatékony otthoni edzési rutint kialakítani, és egészségesebb életet élni.

Nem tudja, miből finanszírozza az egészséges étkezést? Néhány tanácsot összeszedtünk ezzel kapcsolatban is, ide kattintva találja meg őket.

loading...