Segítség az időseknek: ide fordulhatnak támogatásért

A hitelesek kerülnek kereszttűzbe.
Fotó: Ellenszel.hu

Magyarországon az idősek számára számos lehetőség áll rendelkezésre, amelyek segítséget nyújthatnak azoknak, akik szegénységben élnek vagy a gyógyszer- és egyéb kiadásaik miatt rászorulnak. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat. Segítség az időseknek és hozzátartozóiknak. lehet, hogy Te sem tudtál ezekről.

Az idős, szegény emberek számára számos társadalombiztosítási ellátás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a megélhetésben. Ilyenek például a segélyezési formák (például a segély, az egészségbiztosítás, az öregségi segély), az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés (például az egészségbiztosítás). Hol találhatjuk ezeket? Mindenekelőtt a legfontosabb a tájékozódás. Azt javasoljuk, hogy kezdésképp a helyi önkormányzattól kérjünk segítséget. Amennyiben szociálisan rászorul a segélykérő, a képviselőtestület által meghatározott módon eseti, rendszeres segélyben részesülhet. Önkormányzatonként eltérő, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, de akkor is érdemes megkeresni őket, ha egy kis faluban él. Sok önkormányzat hirdet ingyenes tűzifát, tartós élelmiszercsomagot vagy akár haszonállatot is. Az interneten a településének nevéből képzett honlapon megtalálja az elérhetőségeket. Például: veszprem.hu, dudar.hu, salgotarjan.hu, stb. Amennyiben nem találja meg a weboldalt, javasolt személyesen bemenni a város- vagy faluházára.

Segítség az időseknek: házi gondozás

Az idős, szegény emberek számára a házi gondozás az egyik legfontosabb segítségnyújtási forma. A házi gondozás során a gondozók az otthonukban gondoskodnak az idős emberekről, segítik őket az étkezésben, a testi higiéniában, valamint az otthoni teendők elvégzésében. Kevesen tudják, hogy a házi gondozó nem csak abban az esetben jön ki, amikor magatehetetlen idős emberről van szó. Azoknak a feladatoknak az elvégzése is az ő hatáskörébe tartozik, amit egy nyugdíjas már önerőből nem tud megoldani.

„A házi segítségnyújtás feladata, hogy a saját otthonában élő személy számára egészségi állapota és szociális helyzete figyelembevételével annyi segítséget nyújtson, amennyi az önálló életvezetésének folytatásához elégséges és szükséges.

A gondozás elemeit a rászoruló egyéni sajátosságai és szükségletei határozzák meg!” – írja az pécsi Integrált Nappali Szociális Intézmény.

Gondozási tevékenységek:

 • Ápolási, gondozási feladatok
 • Segítségnyújtás a higiénia megtartásában (személyi, környezeti)
 • Közreműködés a háztartás vitelében
 • Kapcsolattartás a háziorvossal
 • Mentális támogatás
 • Ágyhoz kötött beteg gondozását ellátó hozzátartozó tehermentesítése, a betegellátást segítő technikák megtanítása, tanácsadás stb.

Szakképzett gondozóink a kérelmező saját otthonában, egyéni szükségletnek megfelelő gondozási és ápolási segítséget nyújtanak az önálló életvitel fenntartásában és/vagy a meggyengült egészségi állapotból adódó problémák megoldásában.

 • Személyi gondozás keretében: gondozási-ápolási és háztartási,
 • szociális segítés keretében: háztartási segítséget nyújtanak a rászorulóknak.

Segítség az időseknek: a Közgyógyellátás

A közgyógyellátás szociális juttatás, amely a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és az orvosi rehabilitáció céljából tb támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátások beteg által fizetendő térítési díjához nyújt hozzájárulást, megállapítása és igénybevétele a kezelőorvosok és több hatóság együttműködésén alapuló feladatkörét is érinti. Részleteket ezen a weboldalon talál.

Étkezési lehetőségek

Az idős, szegény emberek számára számos étkezési lehetőség áll rendelkezésre Magyarországon. Ilyenek például a közétkeztetési lehetőségek, amelyek segítségével az idősek egészséges és olcsó ételekhez juthatnak. Emellett számos egyházi szervezet és civil szervezet is segítséget nyújt az étkezésben, például élelmiszeradományokkal. Érdemes tehát a lakókörnyezetünkben felmérni, hogy vajon mely szervezeteknél igényelhető étkezés. Ilyen például a Máltai Szeretetszolgálat, vagy éppen az állami támogatással igényelhető Btesz étel házhozszállítás.

Miért jó?

 • Finom, változatos ebéd cipekedés nélkül
 • Személyes kontaktus nélkül, higiénikus dobozokban szállítva
 • Államilag támogatott kétfogásos ebéd
 • Menüválasztási lehetőség
 • Házhozszállítás
 • Alacsonyabb áram- és gázszámla

Ha segítő szervezetek étkeztetése a településén nem elérhető, akkor szintén az önkormányzat segíthet. Az alábbi táblázat Balatonudvari község weboldaláról származik.

Segítség az időseknek a közétkeztetésben.
Forrás: Ellenszel.hu

Segítség az időseknek: EU-s lehetőségek

Az Európai Unió számos programot és támogatást nyújt az idős, szegény emberek számára. Az EU-s alapokból finanszírozott programok is segíthetnek az idős embereknek, például az Európai Szociális Alap (ESZA), amely célja az európai munkaerőpiacra való integráció támogatása és a szegénység elleni küzdelem. Ez főként azoknak a nyugdíjasoknak lehet opció, akik korengedménnyel mentek nyugdíjba.

Az emberek Európa-szerte tovább élnek. Mind az egyén, mind a társadalom számára előnyös annak biztosítása, hogy ezeket az éveket az idősek tevékenyen és jó egészségben tölthessék. Az egészséges idősödés előmozdítása érdekében uniós finanszírozású projektek támogatják az egészség és az aktivitás időskorban történő megőrzését, és garantálják, hogy az egészségügyi ellátás az egyre nagyobb számú idős ember szükségleteihez igazodjon.

Az idős, szegény emberek számára tehát számos lehetőség áll rendelkezésre Magyarországon és az Európai Unióban. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb segítségnyújtási forma igénybevétele előtt szükséges azoknak a jogosultságának és feltételeinek a részletes ismerete, így javasolt a személyes tanácsadás és segítség kérés a helyi önkormányzatoktól, szervezetektől vagy szakemberektől. Nehézség továbbá, hogy a minimálnyugdíj 28.500ft továbbra is, az EU-s forrásokat pedig Orbán Viktor és a Fidesz politikája miatt nem kapjuk meg.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...