Egy vagyont spórolhatott volna Magyarország, ha Orbánék nem Putyintól veszik a gázt

Hatalmas vagyont spórolhatott volna Magyarország, ha Orbán nem Putyintól vesz gázt
Kép forrása: MTI

Számszerűsítették, milyen hatalmas vagyont spórolhatott volna Magyarország, ha Orbánék nem Putyintól veszik a gázt.

265 milliárd forintot takarított volna meg tavaly Magyarország, ha az Orbán-kormány nem Vlagyimir Putyintól, hanem a tőzsdén vásárolta volna meg gázt

– állítja cikkében a Népszava.

A lap szerint decemberben 35 százalékkal 1411 euróra csökkenhetett az oroszoknak kifizetett magyar gázár ezer köbméterenkénti átlaga. Ezt a KSH által most frissített külkereskedelmi nyilvántartásokból számították ki. Mint írják, ez látszólag megfelel a piaci áresésnek:

holland gáztőzsde (TTF) irányadó, két hónappal korábbi, októberi átlagszintje ugyanis 33 százalékkal 1324 euróra esett.

Ennél az oroszoknak tehát még mindig körülbelül 7 százalékkal többet kellett fizetnünk. Igaz, ez a felár a novemberi, tíz százalékhoz képest némiképp csökkent.

Míg az októberi tőzsde megawattóránként 135 eurós átlagot mutatott, addig a decemberi orosz ár megawattóránként 144 euróra becsülhető.

A szerző számításai szerint, ha az egész évre szükséges földgázt nem az orosz szerződés alapján, hanem a szabad piacon vettük volna meg, úgy körülbelül 265 milliárd forintot takarítottunk volna meg.

A lap szerint furcsa, hogy Orbán Viktor látványosan Moszkva-barát politikát folytat arra hivatkozva, hogy az oroszoktól megkapjuk a szerződésben megrendelt gázt. Kétségtelen: Moszkva ma már kizárólag a magyar-orosz megállapodást nem sértette meg a szállítások egyoldalú leállításával, ám azok az államok, amelyek gázcsapját Putyin ily módon elzárta, sikerrel váltottak más beszállítóra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly február elején azt állította, hogy Magyarország a világpiaci ár ötödéért vesz orosz gázt, de azóta többször állították már, hogy ez nem igaz. A választás utáni nemzetközi sajtótájékoztatón megkérdezték erről Orbán Viktort is, aki már csak azt felelte, hogy

„nem az az első számú cél, hogy olcsóbb legyen a gáz, hanem az, hogy hosszú távon mindig legyen ellátás”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...