Egy hónappal meghosszabbíthatják a tanévet

Pintér Sándor váratlan lépése a meghallgatásán.
Kép forrása: MTI

Egy hónappal meghosszabbíthatják a tanévet. Március 10-ig lehet véleményezni a Belügyminisztérium jogszabálytervezeteit.

Március 10-ig lehet véleményezni a Belügyminisztérium szakmai és társadalmi egyeztetés céljából benyújtott jogszabálytervezeteit, ami a pedagógusokat és a teljes köznevelési rendszert érintené, írja a Népszava.

A változások egyik iránya szerint a pedagógusok döntési joga csorbulna egy rakás kérdésben, így a pedagógiai programokban, a szervezeti és működési szabályzatban, az éves munkatervekben, tanulók fegyelmi ügyeiben. Ezekben a kérdésekben csak a véleményüket kérnék ki, végső döntést az igazgató és a fenntartó hozna.

Meghosszabbíthatják a tanévet

Érdekes változás, hogy egyes esetekben a tanévet is meghosszabbítanák:

a miniszter akár egy hónappal, vagyis július 15-ig meghosszabbíthatja a tanévet, ha előre nem látható ok miatt nem volt biztosítható a tananyag átvétele.

Ha a köznevelésért felelős miniszter másként nem rendelkezik, az iskolában minden év szeptemberének első napjától legalább 180 napig tart a szorgalmi időszak. A fenntartó egyetértésével – akár az elmaradt heti pihenőnapok biztosítása nélkül is – az igazgató elrendelhet hosszabbítást. Emellett a köznevelési miniszter is meghosszabbíthatja a tanévet július 15-éig, ha valamilyen előre nem látható és el nem hárítható okból a tananyag átadása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a nyári szünet legkisebb mértékét meghatározó rendelkezést is figyelmen kívül lehet hagyni. 

A tanárhiányra válaszul bevezetnék a vándortanár intézményét. A vándortanár egy iskolában legalább heti 20 órás jogviszonyban áll, de emellett más intézményben is óraadó.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...