Ujhelyi a DK árnyékminiszterével tartott fórumot

Ujhelyi a DK árnyékminiszterével tartott fórumot

„Több EU = jobb EÜ” – ezt volt az összefoglaló címe annak a szakmai fórumnak, amelyet Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottságának tagja hívott össze a budapesti Európa Pontba. 

Több mint ötmilliárd eurónyi közvetlen forrás hívható le egészségügyi fejlesztésekre és programokra a következő években. Ezek a pénzek akkor is elérhetőek, ha a kormány miatt befagyasztott EU-támogatások továbbra is zár alatt maradnak. Van mit behoznia az ágazat magyar szereplőinek, eddig ugyanis hazánkból alig volt sikeres pályázat – derült ki a szakmai kerekasztal-beszélgetésen.

Az eseményen számos egészségügyi szakmai- és civil szervezet, érdekvédelmi szövetség, magán- és állami intézmény, valamint önkormányzat képviselője is megjelent (például Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, vagy László Imre újbudai DK-s polgármester), hogy érdemi információkat kapjanak többek között arról az 5,3 milliárd eurós uniós keretről, amelyből közvetlen források hívhatóak le egészségügyi fejlesztésekre és programokra.

Az EP-képviselő tájékoztatása szerint a kormány egyik érintett szakmai intézményének vezető képviselője is jelen volt az eseményen.

Ujhelyi István nyitóbeszédében elmondta, hogy azért tűzte ki célul néhány éve:

segíti azt a törekvést, hogy az Európai Unióban minden európai polgárnak magasabb színvonalú legyen az egészséghez és a kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzáférése és legyen egy olyan szolgáltatási-minőségi minimum, amelyet minden tagállamban kötelezően biztosítani kell!

„Mert hogy lehet az, hogy Magyarországon valaki háromszor nagyobb eséllyel hal meg kórházi fertőzésben, mint Németországban? Hogy van az, hogy alig teszünk érdemben valamit azért, hogy ne hagyják el tömegesen a szakemberek a magyar egészségügyet?!” – fogalmazott Ujhelyi. 

Az EP-képviselő többek között elmondta azt is: „igen sok politikai csatám van benne, hogy az EU új költségvetésében tizenkétszer nagyobb büdzsét kaptak az egészségügyre fordítható források, ráadásul ezek olyan közvetlenül elérhető támogatások, amelyek akkor is lehívhatóak, ha a hazánknak járó egyéb források a jogállamisági kifogások miatt továbbra is befagyasztva maradnak”.

A szakmai fórum elején Komáromi Zoltán, a DK országgyűlési képviselője is felszólalt. Elmondta, hogy évről évre növekszik az elégedetlenség a lakosság körében a közfinanszírozott egészségügyi ellátás színvonalával kapcsolatban. A nemzetközi vizsgálatok rossz statisztikai adatai is egyértelműen rámutatnak a hazai helyzet tarthatatlanságára. Ezzel kapcsolatban sürgette azt a szakmai összefogást, ahol a betegszervezetekkel, önkormányzatokkal, kamarákkal együttműködve garanciákat teremthetünk arra, hogy jó irányba terelhessük a folyamatokat, hiszen ha nem harcolunk kitartóan, és hatékonyan, akkor feleslegessé válhat minden erőfeszítés. 

Ujhelyi István a szakmai egyeztetés végén jelezte:

folytatja az Európai Egészségügyi Unió megvalósításáért végzett erőfeszítéseit, a jövő évi EP-választások után is dolgozni fog azért, hogy sikerüljön kidolgozni azt minőségi kritériumrendszert, mely a magasabb szintű betegbiztonságot és az egészségügyben dolgozók jobb munkakörülményeit szolgálja.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...