Kapott egy csomó pénzt Magyarország az EU-tól, de azonnal zárolták is

A Magyarországnak jutó mintegy 270 milliárd forintnyi részt azonnal zárolták is.
Kép forrása: Orbán Viktor / Facebook

Az Európai Tanács által ma elfogadott jogszabály további 20 milliárd euróval egészéti ki a helyreállítási alapokat. A Magyarországnak jutó mintegy 270 milliárd forintnyi részt azonnal zárolták is.

A REPowerEU-forrást a már elfogadott nemzeti helyreállítási tervbe való kiegészítő fejezet beiktatásával lehet igénybe venni a megújuló energiaforrások felhasználásának, az energiahatékonyságnak és az energiatárolásnak kapacitásának a növeléséhez

– írta meg az Eurológus.

A döntés célja „az EU stratégiai autonómiájának megerősítése energiaellátásának diverzifikálásával és az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függésének megszüntetésével.” Magyarországot a teljes keret 3,51 százaléka illeti meg a blog szerint, ami több mint 700 millió eurót jelent, és a tagállamok között ez a nyolcadik legnagyobb részarány.

A Magyarország előtt zárolt helyreállítási pénzek összege ezzel az eddigi 5,8 milliárdról 6,5 milliárd euróra emelkedik, és csak akkor lesz lehívható, ha eleget teszünk a korrupcióellenes keret megerősítésével és igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításával kapcsolatos elvárásoknak.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...