„Akinek 80 ezer a nyugdíja, az annyit is dolgozott” – álljunk itt meg

Nyugdíjkorrekció: negyedévente kellene folyósítani.
Kép forrása: MTI

Az Ellenszél tegnapi cikkéhez több kommentár érkezett. Arról írtunk, hogy a vákuumos szalámik elvesztették súlyuk harmadát, így tíz dekából hét dekássá váltak. Egy kormánypárti kommentelő azt írta, hogy nem muszáj ilyen kis kiszerelésben venni, lehet rúdban is. Ekkor felvetettük, hogy akinek 80 ezer a nyugdíja, nem tudja megvenni. Erre jött az arcátlan hozzászólás, ami mellett nem haladhatunk el szó nélkül.

„Ellenszél akinek 80000,- a nyugdíja, az annyit is dolgozott!”

Valóban így lenne? Akinek 80 ezer a nyugdíja, az annyit is ér?

Mi van akkor, ha egy olyan embert szólunk le, aki szorgosan dolgozott, de a munkáltatója nem jelentette be? Vagy a kacifántos nyugdíjszámításkor nem voltak meg az évei? Esetleg ha egész életében otthon ápolta a tartósan beteg gyermekeit? Vagy ha maga is ápolásra szorul?

Ha 80 ezer a nyugdíjad, annyit is érsz?

„Ellenszél embertelen??? Persze az is annyit kapjon, mint aki végig dolgozott , akkor kellett volna gondolni a nyugdíjas éveire, nem most rinyálni, hogy kevés a nyugdíja! Azért van a nyugdíjszámítás, hogy a fizetés és ledolgozott évek után kap nyugdíjat! Aki keveset vagy semmit nem tett a közösbe az mit akar kivenni!? Lehet nevezni engem bárminek! Az ellenszél is jobb ha hallgat” – írja Anikó, aki minden bizonnyal verejtékes munkával érte el a csillagászati nyugdíját. Úgy tekint le másokra és úgy ítélkezik, mintha magától értetődő lenne az alacsony nyugdíj oka.

Az Ellenszél nem hallgat, sosem hallgatott, amikor igazságtalanságról volt szó. Egy magyar nyugdíjast ilyen fennhéjázó formában elítélni az alacsony nyugdíja miatt több mint butaság. Ha nincs bennünk semmilyen szociális érzék, akkor sem kell a realitást elfelednünk.

Nem mindenkinek volt lehetősége továbbtanulni. Sokan kerültek rajtuk kívülálló módon nehéz helyzetbe. Nagytestvérként vigyázni a többi kisgyermekre, fiatalon dolgozni (nem bejelentve), kiszolgáltatott helyzetben élni egy betegség miatt nem választás kérdése.

Az alamizsna nem nyugdíjemelés. A fenntartható segítség nem arról szól, hogy választás előtt az időseknek osztogat a kormány. Egy jóléti állam nem engedhet meg magának éhező nyugdíjasokat. Ez a nemzeti minimum, nem vita tárgya.

Jabronka Richárd

loading...