Újra ráfaragtunk: Európában igen, itthon nem lesz rezsicsökkentés

Orbán Viktor vagy nagyon rossz matekból, vagy hazudott a nyugdíjról
Kép forrása: MTI

Nagyot zuhant az orosz gáz ára decemberben, de Magyarországon nem lesz rezsicsökkentés.

Köbméterenként jó 300 forinttal olcsóbban érkezett Magyarországra az orosz gáz decemberben, mint az azt megelőző hónapban

– derül ki az uniós statisztikából. A múlt év utolsó hónapjában 1,43 euró, (az akkori euróárfolyammal számolva) 573 forint volt az Oroszországból importált földgáz köbmétere. Ez jelentős esés a novemberi 2,28 euróhoz (913 forint) képest, még nagyobb csökkenés a 2,52 eurós (1009 forint) októberi árhoz viszonyítva.

Decemberben viszonylag szerény, 321 millió köbméter volt az orosz gázimport mennyisége, ennél kevesebb tavaly csak januárban volt a behozatal. A Fidesz-kormány azokban a hónapokban vett a legnagyobb tételben gázt, amikor a legdrágábban adta a Gazprom:

havi 500 millió köbméter felett volt a beszerzés szeptember, október, november során, amikor 788 és 1009 forint között alakult a beszerzési ár.

Az Eurostatnak lejelentett adatok alapján 2022-ben 1,43 euró volt az orosz gáz átlagára, azaz 400 forintos árfolyammal számolva 573 forint köbméterenként.

  • Ez több mint ötszöröse a köbméterenként 102 forintos rezsicsökkentett lakossági gáztarifának.
  • Kétszáz forinttal kevesebb a havi 144 köbméteres átlagfogyasztáson felüli mennyiségre kiszámlázott 767 forintos lakossági piaci árnál.
  • Majdnem csak a fele a kormány által „valódi piaci árként” megadott 1020 forintnak, amiből a családonként havi 181 ezer forint állítólagos támogatást levezetik.
  • Kevesebb mint fele a vállalkozóknak, intézményeknek felszámított 1300 forint körüli piaci árhoz viszonyítva

– szedte össze a 24.hu.

Magyarországon nem lesz rezsicsökkentés

A rezsicsökkentett lakossági tarifán köbméterenként 470 forint veszteség látszik, a vállalkozások viszont azért méltatlankodnak, hogy a piaci szegmensben sosem létezett árat számítanak fel, az említett 1300 forint körüli tarifa alapján több mint 700 forint nyereséget emlegetnek. A beszerzési és a fogyasztói árak összehasonlításából azonban nem lehet egyenesen következtetni az állami MVM nyereségére, illetve veszteségére, a vállalkozások felvetéséből annyi azonban vitathatatlan, hogy keresztfinanszírozásról van szó, és nem létezik az őket sújtó 1300 forintos köbméterenkénti díjhoz fogható tarifa közel s távol.

  • Az uniós ársapka 180 euró megawattóránként, amiből 1,9 euró (760 forint) köbméterenkénti ár adódna.
  • Az irányadónak elfogadott holland tőzsdén, a TTF-en 2023. 02. 17-én 52–53 euró között mozgott, vagyis köbméterenként 220 forint körül volt a jegyzés. A tőzsdei árak decemberben zuhantak be 100 euró alá, január 24 óta pedig 60 eurónál nem jegyezték magasabban a gázt.
  • Az orosz gazdasági minisztérium 700 dollár/1000 köbméteres exportárra számít, ez a jelenlegi 360 forintos árfolyammal számolva 252 forint köbméterenként.

A világpiaci ár zuhanásából azonban semmit nem érzékelnek a magyarok az Orbán-kormány miatt.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a héten bejelentette, hogy nem nyúlnak idén a rezsicsökkentett lakossági tarifákhoz, és az is biztos, hogy április végéig az átlag felett fogyasztók díját sem mérséklik.

Ami a piaci szegmenst sújtó horrorárakat illeti, úgy fest, a vállalkozásoknak a tavaly augusztusi tőzsdei csúcs idején belőtt és leszerződött tarifák mellett kellene életben maradniuk, legalábbis nincs hír arról, hogy az állami tulajdonú MVM áthangolná a szerződéseket.

loading...