Erős földrengés Magyarországon is lehetséges? Megkérdeztük

Erős földrengés Magyarországon is elképzelhető?
Ellenszél

Vajon előfordulhat-e erős földrengés Magyarországon? A törökországi 7,8-as erősségű esemény 20 ezer fölötti halálos áldozatot követelt az érintett régióban. Ilyenkor óhatatlanul feltesszük magunknak a kérdést: nálunk is megtörténhet ilyesmi?

A mesterséges intelligenciával működő ChatGPT-t kérdeztük meg erről. Arra is választ kaptunk, hogy melyik volt az eddigi legnagyobb földmozgás hazánkban.

Erős földrengés Magyarországon is lehetséges?
kép: Ellenszel.hu
Erős földrengés Magyarországon is elképzelhető?
Ellenszel.hu fotó

Erős földrengés Magyarországon is lehetséges?

MI: Igen, a földrengések bárhol előfordulhatnak a Földön, beleértve Magyarországot is. Az ország földtörténeti jellemzői miatt azonban ritkábban fordulnak elő nagy erejű földrengések, mint más, szeizmikusan aktívabb régiókban. Az utóbbi évek földrengései alapján azonban nem lehet kizárni, hogy a jövőben is előfordulhatnak nagyobb erejű földmozgások Magyarországon. Az épületek tervezésekor fontos figyelembe venni a földrengésekre való érzékenységet, hogy megelőzzük a katasztrófákat és a károkat.

7,8-as erősségű is elképzelhető Magyarországon?

A 7,8-as erősségű földrengés Magyarországon ritka, de nem lehetetlen. Az ország földtörténeti jellemzői alapján azonban kevésbé valószínű, hogy ilyen nagy erejű földrengés történne. Az országban előfordult földrengések általában kisebb erejűek, a legnagyobb erejű földrengés Magyarországon az 1940-es években volt, amikor egy 5,2-es erősségű földrengés volt.

Ezzel együtt azt is figyelembe kell venni, hogy a földrengések kiszámíthatatlanok és bármikor előfordulhatnak, ezért fontos, hogy megfelelő védekezési intézkedések legyenek a városokban és az épületekben, hogy csökkentsük a katasztrófák és a károk kockázatát.

A mesterséges intelligencia ezúttal nem minden földrengéssel volt képben. Ugyanis Magyarországon ennél jóval erősebb földmozgást is mértek a Wikipedia szerint.

1763. június 28.: 6,3-as erősségű rengés Komáromban, a város egyharmada elpusztult és több mint hatvanan meghaltak. Ez volt a Magyarországon bekövetkezett legnagyobb erejű földrengés, amely több mint hatvan áldozatot szedett. Ha ez a cikk tetszett, ez is érdekelhet.

loading...