Miért nem esnek a lakásárak itthon, ha nincs elég vevő?

Az energiaválság jelentősen befolyásolta a hazai ingatlanpiaci helyzet alakulását. Aki tehette, már 2022 őszén elvégeztette a szükséges szigetelési munkálatokat, nyílászárót cseréltetett, vagy akár a fűtési rendszert is korszerűsítette. Valljuk be azonban, sok háztartás ezt nem engedhette meg magának, és jelenleg sem sokkal jobb a helyzet. A tél ugyan kegyes volt hozzánk, de a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzetben nem tudhatjuk, milyen szabályozás, árak és inflációs adatok várnak ránk a jövőben.

Csökkenő hitelfelvételi kedv

Nem véletlen esett vissza a hitelfelvételi kedv sem, hiszen a jegybanki alapkamat emelkedésével együtt a hitelintézetek is jelentősen magasabb áron kínálják lakáshiteleiket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelenlegi jövedelmi viszonyok és a bankok által megkövetelt anyagi helyzet között szintén mély szakadék tátong. Egyértelmű tehát, hogy akik korábban lakáshitelben gondolkodtak, most inkább kivárnak. A hitelkamatok és az inflációs nehézségek sok terhet jelentenek a háztartások számára, nem is beszélve a jelenlegi bútor árakról. A berendezéskor sokan kompromisszumot kötnek, és másodkézből keresik a megfelelő opciókat.

Eltérő keresleti és kínálati oldal

Az ingatlanpiacon a keresleti és a kínálati oldal is eltérést mutat. A nagy alapterülettel rendelkező, korszerűtlen, jelentős felújítást igénylő házak nagy számban kerültek a piacra, miközben a vásárolni szándékozók inkább a korszerű, könnyen felfűthető, szigetelt megoldásokat keresik. Ezért akár többet is hajlandók fizetni, akik ezt megtehetik.

Ilyen helyzetben joggal várhatnák a vásárlásban gondolkodók, hogy legalább a felújítást igénylő ingatlanok ára csökkenni fog, ám ez egyelőre nem történt meg. Mindenki kivár. Az érdeklődők a csökkenésre várnak, a tulajdonosok pedig nem szívesen adnának túl áron alul az ingatlantól, hiszen ez befolyásolhatja a jövőbeli vásárlási lehetőségeiket.

A felújítás még mindig egy jó opció – de miből?

A tavaszi hónapokkal egyidejűleg elindulnak a felújítási munkálatok. Ha sikerül jó szakembert lefoglalni, akkor hamar letudható a homlokzati szigetelés, a nyílászárók korszerűre cserélése, vagy akár az egész fűtési rendszer átalakítása- a takarékosság jegyében. A rendelkezésre álló anyagi források, vagy a felhasznált személyi kölcsön megteremthetik a belső terek átalakítását is.
Berendezni egy lakást nem kis tétel, főleg, ha nem átlagosak az igényeink és a TV-hez esetleg a sarokkanapék is lázba hoznak. Érdemes a beszerzésekre úgy gondolni, mint egyfajta befektetésre. A minőségi bútorok hosszú évekig-évtizedekig szolgálják majd a kényelmet és a stílusos enteriőr kialakítását. Néha megéri a saját ingatlan felújítása, ha a piacon még sokáig nem mozdulnak az árak.

loading...