Szembeköpte Orbán Viktort Olaszország jobboldali miniszterelnöke

Schengeni övezet: ez történne, ha kizárnának minket. A képen Orbán Viktor.

Nagy reményeket fűzött a magyar miniszterelnök a Budapest-Róma tengelyhez, de a szélsőjobboldali olasz miniszterelnök ismét szembeköpte Orbán Viktort.

Az olasz kormány egyetért a német kormánnyal abban, hogy

az illegális bevándorlás elleni küzdelemben együtt kell működni a származási országokkal, és legális bevándorlási kvótákat kell felajánlani az illegális migrációval szembeni fellépésért cserébe.

Ezt maga Giorgia Meloni olasz miniszterelnök jelentette ki pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A jobboldali Olasz Testvérek politikusa és a szociáldemokrata német kormányfő közös tájékoztatóján Giorgia Meloni kiemelte:

abszolút támogatja Olaf Scholzot abban, hogy legyen a kibocsátó országokkal folytatandó együttműködés „egyik eleme” a legális bevándorlási kvóta az illegális migráció visszaszorításáért cserébe.

Hangsúlyozta, hogy szét kell választani egymástól az illegálisan bevándorló gazdasági menekültek és a valóban védelemre szoruló emberek, például a hazájukat az orosz támadás miatt elhagyni kényszerülő ukránok ügyét, és nem lehet „egyszerűen a tengerbe vetni” az érkezőket. Mint mondta, „természetesen felelősségvállalásra és szolidaritásra is szükség van”.

Hozzátette: hajlandó diplomáciai képviseleteket nyitni afrikai országokban, hogy a bevándorolni szándékozók benyújthassák „szabályos kérelmüket”.

Az olasz kormány az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában is egyetért a német kormánnyal – húzta alá berlini bemutatkozó látogatásán Giorgia Meloni, akit Orbánnal ellentétben katonai tiszteletadással fogadtak Olaf Scholz hivatalában.

Kiemelte, hogy kormánya „minden lehetséges módon és minden szinten” támogatja Ukrajnát, és személyesen is azt vallja, hogy nem igaz az az állítás, miszerint az orosz támadással szembeni védekezés támogatása csak a háború folytatását jelenti.

Ha nem támogatnánk Ukrajnát, akkor nem béke lenne, hanem invázió

– jelentette ki az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az „igazságos békéhez” meg kell adni az önvédelem lehetőségét a megtámadott országnak. Csak az erőegyensúly esetén, azaz Ukrajna támogatásával lehet „tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket” – mondta Giorgia Meloni.

Olaf Scholz az EU-s tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács február 9-én kezdődő kétnapos rendkívüli értekezletével kapcsolatban kiemelte: a közös értékeken – a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletére – épülő, és „humánus és válságtűrő” EU-s menekültügyi rendszert kell kiépíteni, amelyben „méltányos egyensúlyban” van a felelősségvállalás és a szolidaritás.

Hozzátette, hogy a védelemre nem szoruló, maradásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni a származási országukba. Ezekkel az országokkal együtt kell működni, és meg kell nyitni az EU-ba irányuló bevándorlás legális útjait.

Aláhúzta:

egyetértésre kell jutni arról, hogy „Európának szüksége van a bevándorlásra”.

Orbán hatalmas pofont kapott Németországból: semmibe vették az Alaptörvényét

loading...