Dobrev Klára, a remény

Dobrev Klára, a remény
Dobrev Klára - fotó, Ellenszél

Miközben a Momentum saját intézete azt bizonygatja, hogy az egy éve nem is szereplő Donáth Anna a legnépszerűbb ellenzéki politikus, érdemes ránézni a valóságra is. Ma minden második ellenzéki szavazó DK-s: tehát Dobrev Klára a remény – és nem más.

Érdekes játékba kezdett a tavaly április óta a parlamenti küszöb kornyékére visszaesett Momentum. A pártnak egy év alatt négy elnöke volt – Fekete-Győr András, Orosz Anna, Donáth Anna és Gelencsér Ferenc -, utóbbi szereplései rendre szavazatvesztéshez vezettek. A párt ezért most 19-re kér lapot: megjátssza az utolsó esélyt. Azt próbálja elhitetni, hogy az 5 százaléknál tartó párt adja a legnépszerűbb ellenzéki politikust, és nem az – a DK -, amelyik 20 százalékos, és több, mint egymillió szavazója van. A Momentumnak a mai számok szerint a két európai parlamenti mandátumából egy marad. Tehát vagy Donáth, vagy Cseh Katalin veszti el a posztját. A mostani óriásplakát akció és kreált „kutatás” annak jele, hogy megpróbálják visszaszerezni a második mandátumot, illetve ellentartani az erősödő DK-nak. Illetve mutatja, hogy a meccs a Momentumon belül is éleződik.

Dobrev Klára nem fél a kérdésektől
Dobrev Klára

De akkor lássuk, miért Dobrev Klára a remény?

  • Van államigazgatási tapasztalata – Donáthnak nincs.
  • Beágyazottabbak, erősebbek a nemzetközi kapcsolatai, jóval nagyobb EP-frakcióban ül, mint Donáth.
  • A DK-nak ma négyszer annyi szavazója van, mint a Momentumnak. Nem kérdés, hogy Dobrev Klára népszerűbb, mint bárki más az ellenzéki oldalon.
  • A Dobrev Klára vezette többpárti árnyékkormány az utóbbi évtized legjobb, legeredményesebb, legsikeresebb politikai innovációja. Nagyjából az egyetlen is.
  • Az árnyékkormány mögött már megalakultak a szakmai műhelyek, folyamatosan egyeztetnek civilekkel, szakszervezetekkel, diplomáciai testületekkel.
  • A trend egyértelmű: aki kormányt akar váltani, a DK-hoz csatlakozik.
  • A DK ma a Fideszen kívüli világ egyetlen országos pártja. A többiek szervezettsége hozzájuk képest elenyésző, egy-egy helyre, vagy személyre korlátozódik.

Természetesen, nem baj, hogy az ellenzéken belüli meccsek kinyílnak. Sokan már az életükért küzdenek, az 1-2 százalékok már aligha lesznek 5 százalék felett. Az ellenzék gyűjtőpártja a Demokratikus Koalíció, az a tény, hogy az MSZP-ből, a Párbeszédből, a Momentumból és a Jobbikból is oda érkeznek, egyértelmű bizonyíték.

Amikor a Momentum nekimegy a DK-nak már azért is szánalmas, mert Gyurcsány Ferenccel egy listán indultak a választáson.

Lesznek erőfeszítések – mint a Fidesz által meghekkelt előválasztás idején -, hogy megpróbálják Dobrev Klárát visszaszorítani. Akkor Márki-Zay volt erre kinézve, most Donáth Anna.

De a DK ma még erősebb, mint akkor, és minden egyes bejelentett átigazolással, az árnyék-miniszterelnök egész munkájával képes megmutatni, hogy vezetni fogja az ellenzéket, és az Orbánt váltó kormányt is.

Erre Dobrev Klára a garancia, ő az egyetlen alkalmas személy. Az ellenzék, és a demokratikus Magyarország reménye.

loading...