Dobrev Klára nem fél a kérdésektől: elmondta, hogyan hozná haza az uniós pénzeket

Dobrev Klára nem fél a kérdésektől
Dobrev Klára

Még nem veszett el a Magyarország számára elkülönített pénz sem a helyreállítási alapból, sem a hétéves uniós költségvetésből – mondta az atv.hu-nak adott interjújában az Árnyék-miniszterelnök. Dobrev Klára nem fél a kérdésektől, válaszolt rájuk.

A DK árnyékkormányának vezetője beszélt az ellenzék 2022-es kudarcáról, az EP korrupciós botrányáról és a más pártokból a Demokratikus Koalícióba igazolt politikusokról is.

A tavalyi év végének slágertámája az volt, hogy megszületett a megállapodás a magyar helyreállítási alapról. Siker vagy kudarc a magyar kormánynak, ami az uniós pénzekkel kapcsolatban történt? 

Dobrev Klára szerint egyértelmű és súlyos kudarc a magyar kormánynak, ami a Magyarországnak szánt uniós pénzekkel kapcsolatban történt:

a pénzek visszatartása az Orbán-kormány elmúlt 12 éves politikájának egyenes következménye. Egyértelmű siker viszont Európának és a magyar embereknek. 

„Az elmúlt években nagyon sokat beszéltünk, én magam is sokat beszéltem egy erős Európáról – nevezzük ezt Európai Egyesült Államoknak. Európa csak akkor lehet erős, ha képes magát és polgárait megvédeni nemcsak a külső veszélyektől, hanem a saját korrupt és antidemokratikus kormányaitól is.

Most éppen ez történik – az Európai Unió megvédi magát és a magyar embereket a saját korrupt és antidemokratikus kormányuktól. Magyar állampolgárként kicsit szégyenkezve mondom, hogy először épp a magyar kormány miatt sikerült egy ehhez szükséges eszközt megalkotni”

– fogalmazott a DK EP-képviselője.

Dobrev Klára szerint az Orbán-kormány azt hitte, hogy ki tudja bekkelni az alapvetően demokratikus és korrupcióellenes követelményeket, de kiderült, hogy Európa egységes, és az is, hogy az Orbán-kormány magatartása nem összeegyeztethető az Unió alapértékeivel.

Dobrev Klára szerint, amíg Orbán kormányoz, addig nem lesznek uniós támogatásaink

mert az Orbán-kormánynak fontosabb az európai pénzek ellopása, mint az, hogy a támogatások eljussanak a magyar vállalkozókhoz, az önkormányzatokhoz, a magyarok széles köréhez.

Az árnyékminiszterelnök szerint, amit eddig a Fidesz tett az uniós pénzek hazahozataláért, az sajnos teljesen komolytalan. Pedig pontosan tudja mindenki, mit kell tenni:

Ha az lenne a feladatom, hogy ezeket a pénzeket hazahozzam Magyarország számára, egy hónap alatt haza tudnám hozni

– jelentette ki Dobrev. Hozzátette: Az erre vonatkozó javaslatainkat be is nyújtottuk az Országgyűlésnek.

Arról, hogy miként tenné ezt meg Dobrev Klára, az ATV interjújában olvashat.

A mesterséges intelligenciától megkérdeztük, milyen fideszes botrányokról tud. Ezt itt olvashatja.

loading...