Megelőztük Bulgáriát: Magyarország lett a legkorruptabb ország az EU-ban

Furcsa ünnepet hirdet éppen a kormány
Kép forrása: MTI

2021-ben még csak a második legkorruptabb állam volt Magyarország az EU-ban, 2022-ben viszont már az utolsó helyen végzett. A világranglistán a 77. helyen állunk, Burkina Faso és Kuwait szomszédságában – áll a Transparency International korrupciós jelentésében.

A nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő korrupciós skálán, a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. Az 1995 óta mért korrupcióérzékelési indexet 13 különböző felmérés segítségével számolják ki évről évre, a kutatásba szakértőket és üzletembereket is bevonnak, hogy minél pontosabb képet kaphassanak arról, hogy az adott országban milyen mértékben van jelen a korrupció az állami intézményi rendszerben, a közszférában, a gazdaságban és a társadalomban.

Magyarország 2021-ben is megdöntötte saját negatív rekordját, akkor 43 pontot ért el, 2022-ben ennél is kevesebbet, 42-t.

Ezzel a világranglista 77. helyén állunk. Hét országgal osztozunk ezen a helyezésen:

Burkina Faso, Kuwait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago valamint Vietnam szintén 42 pontot szedett össze a 100-ból.

Ha az Európai Unió tagországait nézzük a helyezésünk még rosszabb: míg tavaly 42 ponttal Bulgária (42 pont) és Románia (45 pont) mellett a legrosszabbul teljesítő EU-s országok közé tartozunk,

idén már a legrosszabb korrupciós helyzettel rendelkező EU-tagország lettünk.

Egy év alatt ugyanis Bulgária és Románia is 1-1 pontot javított a felmérésen (Bulgária 43, Románia 46 pontot ért el).

A világranglista élén a következő országok állnak: Dánia (90 pont), Finnország (87 pont), Új-Zéland (87 pont), Norvégia (84 pont).

Az élmezőnyben egyébként nagy változások nem történtek, a 2021-es listát is Dánia, Finnország és Új-Zéland vezették.

A legkorruptabb ország Szomália (12 pont), Szíria és Dél-Szudán 13-13 ponttal, Venezuela 14 ponttal szerepel a lista alján. (Dél-Szudán 2021-ben még a világ legkorruptabb országa volt 11 ponttal).

loading...