Megszólalt a volt jegybank-elnök: ha bejön a rossz forgatókönyv, veszélyben az EU-s tagságunk

Orbánnak ennyi volt a kamuja
Kép forrása: AFP

Simor András korábbi jegybank-elnök interjút adott a Népszavának. Az egyik téma a Matolcsy-féle „őszödi beszéd” volt, (amiről korábban az Ellenszél is beszámolt), ahol az MNB elnöke beismeri, hogy Orbánék gazdasági csodája mégsem olyan varázslatos.

“A világgazdaság és Európa válság felé halad. Ez egy külső adottság Magyarország számára, de jelentős számban vannak olyan tényezők, amelyek miatt nehezebb helyzetbe kerültünk, mint a környező országok bármelyike. A problémáink gyökerét idehaza kell keresni, és abban Matolcsy Györgynek igaza van, hogy ezek összefüggenek elsősorban a költségvetési s monetáris politikával, de tágabb értelemben a gazdaságpolitika egészével is. Ez nem azt jelenti, hogy katasztrófahelyzet van, nem kell államcsődöt vizionálni,

de a gazdaságpolitika mind rövid, mind hosszabb távon radikális kiigazítást igényel.”

Magyarul, fenekestül fel kellene forgatni a magyar gazdaságpolitikát ahhoz, hogy változást érhessünk el. Simor András arra is kitér, hogy mi a véleménye az áremelkedésekről, a magas inflációról.

„Az MNB nem antiinflációs politikát folytatott, az utóbbi 3-4 évben a monetáris politika kifejezetten fűtötte az áremelkedéseket. Például a magas infláció egyik oka a rettentően gyenge forint, ami az importáruk árán keresztül erősíti az inflációt.”

Orbán sem teszi zsebre, amit mondott róla a volt jegybank-elnök

Orbán Viktorról is elmondta a véleményét Simor, aki szerint

„a miniszterelnök azt vallja, hogy a politikának mindig primátusa van a gazdasággal szemben. Szerinte a közgazdászoknak a javaslataikkal mindig a politikát kell szolgálniuk. Nagyon leegyszerűsítve Orbán számára nem az a kérdés, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart-e, a fő szempont az, hogy a Fidesz mennyire tudja maximalizálni a szavazatai számát, adott esetben annak árán is, hogy magyar gazdaság fejlődése megakad. Orbánt a magyar gazdaság fejlődése addig érdekli, amíg a pártjának a népszerűségét szolgálja.”

Orbán számára nem tűnik fontosnak, hogy középtávon erodálódik a gazdaság versenyképessége, elég, ha ma van betanított munkások számára munkahely az autóiparban.

Veszélyben az EU-s tagságunk?

Simor az unió kapcsán úgy fogalmazott:

„Kirakni Magyarországot nem lehet az EU-ból, de megvonhatják a szavazati jogát. Ez egy atombomba, mindenki igyekszik elkerülni az alkalmazását. De ha sokáig szabotálja a kormány az EU működését, akkor nem tartom kizártnak, hogy ezt meglépi a többi tagország. Attól kezdve viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar kormány ilyen körülmények között az EU-ban akarna maradni.”

loading...