A Fidesz is berezelt Dobrev Klára delegációjától: titkos hangfelvételt készíttettek volna, de elbénázták

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát. 
Fotó: Ellenszel.hu

A diákok, a tanárok és a szakszervezeti vezetők biztonságosan mondhatták el a véleményüket az Európai Parlament és az Európai Bizottság előtt, a retorzióktól tartva, kamerák kereszttüze nélkül. Mindezt lehetővé tette számukra Dobrev Klára, aki, ahogy arról az Ellenszél is beszámolt, személyesen vitte el Barkóczi Balázs oktatási árnyékminiszterrel az oktatás szereplőit az Európai Parlamentbe.

A Fidesz beszivárgott közéjük, és titkos hangfelvételt akart készíteni, de lebukott a munkatársuk

Ujhelyi István EP-képviselő levelet küldött a sajtónak, amelyben az alábbi megdöbbentő dologról tájékoztat:

„A diákok kifejezett kérése volt a teremben, hogy – tartva a hazai retorziók folytatásától – bár a beszélgetésük tartalma sajtónyilvános, az elhangzottakat ne rögzítsék, róluk fotó- vagy más felvétel ne készüljön a teremben; ezt többször egyértelművé is tették. (Milyen végtelenül szomorú egyébként, hogy a fiatalok ennek szükségét érezték a hatalom túlkapásainak kivédése érdekében, de mint hamar kiderült: egyáltalán nem indokolatlanul) A találkozó során ugyanis a véletlennek köszönhetően derült ki, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő egyik munkatársa a hallgatóság között megbújva – nyilvánvalóan felettese utasítását követve – a kérés ellenére titokban hangfelvételt készít az elhangzottakról és részletesen le is jegyzeteli, hogy a csoport tagjai közül ki és mit osztott meg a brüsszeli beszélgetésen. Miután a fideszes munkatárs lebukott, a szervezők a jogtalanul készített hangfelvétel törlésére kérték még a helyszínen – ennek ő eleget is tett.

A fideszes munkatárs a rendezvényen nem mutatkozott be, azon szándékáról pedig, hogy hangfelvételt kíván készíteni az elhangzottakról, előzetesen egy szót sem szólt a jelenlévőknek. Ez nemcsak, hogy erkölcstelen és példátlan, de a jogosulatlan és titkos hanganyag készítése jelen esetben konkrétan törvénytelen is volt. Nyilvánvaló, hogy a fideszes munkatárs főnökeinek szándéka az volt, hogy az elhangzottakat később felhasználva – akár azokat manipulálva – a Fidesz-kormánnyal szemben kritikus pedagógusok és diákok ellen fordítsák, esetleg őket emiatt további retorziókkal, média-zaklatással büntessék.

Az a minimum, hogy lebukásuk után Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő és Deutsch Tamás, a Fidesz-delegáció vezetője nyilvánosan bocsánatot kérnek a történtekért, megkövetik a magyar diákokat és tanárokat, illetve megnyugtatóan tisztázzák, hogy mennyire rendszeres és bevett gyakorlat a Fidesz EP-képviselői, illetve munkatársai esetében, hogy az érintettek kifejezett kérése ellenére titkos hangfelvételeket gyártanak kormánykritikus eseményekről” – írja levelében Ujhelyi.

Szomorú, hogy egy olyan világban kell élnünk, ahol még az Európai Unió színterén is fideszes lehallgató ügynökök jegyzetelik a diákok és a tanárok érdekképviseletének megszólalásait, arról titkos felvételeket készítenek, beépülve közéjük.

Így vagy úgy, de lebuktak, ezért Dobrev Klára delegációja biztonságosan tudott beszélni az Európai Bizottság és a parlament képviselői előtt is, megfogalmazva a legfontosabb kérésüket:

Az elmúlt 10 év uniós pénzesője után soha ne érkezzenek Magyarországra úgy pénzek, hogy azokat ne ellenőrizzék szigorúan! Valóban arra menjenek, amire azokat adják.

 

loading...