Nagy horderejű bejelentésre készülnek holnap Brüsszelben – a reflektorfényben Magyarország

Fotó: Ellenszel.hu

Lesz megállapodás az EU-pénzekről, amelyek hazai elosztásához sok évig szigorú kontrollt kap a nyakába az Orbán-kormány, az viszont még teljesen bizonytalan, hogy mikor érkeznek meg az első nagyobb összegek a magyar államkasszába a 2021-2027-es felzárkóztatási és helyreállítási forrásokból – ez a lényege a szerdán déli órákban várható brüsszeli bejelentésnek a Portfolio háttérinformációi szerint.

A fő üzenet röviden a lap szerint:

az Európai Bizottság szerdán úgy fog dönteni, hogy elfogadja az 5,8 milliárd eurós helyreállítási programot, amellyel párhuzamosan úgy dönt, hogy három magyar Operatív Program 65-65%-os részét felfüggeszti.

Utóbbi azt jelenti, hogy együttesen 7,5 milliárd euró, mintegy 3000 milliárd forint ragad be feltéve, hogy ezt a két bizottsági javaslatot változatlan formában hagyja jóvá a tagállamokat tömörítő Tanács a következő hetekben.

Fontos tudni, hogy a gyakorlatban nem csak 7,5 milliárd eurónk, hanem a teljes 21,7 milliárd eurónyi felzárkóztatási keretünk, illetve a teljes helyreállítási programunk is hozzáférhetetlen marad mindaddig, amíg az ún. 27 szupermérföldkövet nem teljesítjük.

Sőt, ahhoz, hogy a felzárkóztatási forrásainkból pénzt tudjunk lehívni Brüsszelből, a 27 feltétel teljesítésén felül még az ún. horizontális feljogosító feltételeket is teljesíteni kell. Utóbbiak közé tartoznak az uniós alapszerződés 2. cikkében rögzített alapvető emberi jogok, illetve az Alapjogi Chartában rögzített feltételek.

A Portfolio friss értesülései szerint az Európai Bizottság a november 30-i ülésen úgy fog dönteni, hogy elfogadja a régóta húzódó 5,8 milliárd eurós helyreállítási programot.

Nagyon valószínű, hogy ha már a Bizottság részletesen kitárgyalta a magyar kormánnyal a helyreállítási program támogatási lábát, az ahhoz társuló 21+4+2 ún. szupermérföldkövet, az első kifizetéshez minimálisan szükséges legalább 50 fajta teljesítendő célt (benne a 27 szupermérföldkővel), illetve a teljes támogatási keret lehívásához szükséges mintegy 280 fajta célt, akkor a Tanács nem fog kekeckedni, hanem szintén rábólint év végéig a magyar helyreállítási programra. Ezzel az aktussal hárulna el végleg a magyar forrásvesztés veszélye.

Pénzhez azonban még jó ideig nem fog jutni a helyreállítási programból az Orbán-kormány, mert ehhez előbb az kell, hogy összesen 27 féle szupermérföldkövet teljesítsenek, és aztán ezeket az intézkedéseket 2026 végéig folyamatosan fent is tartsák, amelyen fenntartását a Bizottság végig ellenőrizni fogja. Végig marad tehát a magyar kormányon a szigorú kontroll és ha valamely mérföldkő esetén a magyar szabályok romlását érzékeli a Bizottság, akkor a már megindított folyósítás is teljesen megállna, illetve akár új jogállamisági eljárás is indulhat.

Miután a Bizottság hivatalosan is javasolja a 3 Operatív Program kötelezettségvállalási kerete 65-65%-ának felfüggesztését és miután erről a Tanács is dönt, arra lehet számítani, hogy a Bizottság a következő hetekben hivatalosan is aláírja a magyar kormánnyal a 2021-2027-es időszak alapdokumentumát, a Partnerségi Megállapodást.

Az összes pénzhez csak akkor fog tudni hozzáférni utófinanszírozásban Magyarország, ha előtte a fent említett 27 szupermérföldkövet, és az ún. horizontális feljogosító feltételeket is maradéktalanul teljesíti. Utóbbi azt jelenti, hogy az uniós alapszerződés 2. cikkében rögzített alapvető emberi jogoknak, illetve az Alapjogi Chartának is megfelel.

Így tehát számos kisebbségvédelmi, emberi jogi vita újra akuttá válhat a magyar kormány és a Bizottság között, sőt az Európai Bíróság, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek maradéktalan itthoni végrehajtása is előfeltétel lehet a kifizetésekhez.

Ha létrejön a megállapodás és jön valamennyi pénz, az Orbán-kormány tartós, szigorú kontrollt kap a nyakába. Az pedig egyelőre teljesen bizonytalan, hogy a helyreállítási és a 2021-2027-es felzárkóztatási forrásokból mikor lehet ténylegesen lehívni az első komolyabb összegeket.

loading...