Ne hagyd magad átverni: az infláció elvitte az elmúlt két év fizetésemeléseit

Orbán ma megszólalt a tegnapi rendőrtámadás után
Kép forrása: MTI

504 100 forint volt szeptemberben a bruttó átlagkereset, a nettó átlag pedig 347 500 forint – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Ez a bruttónál 17,8, a nettónál pedig 18,4 százalékos növekedés volt egy év alatt, amivel a legnagyobb baj az, hogy az infláció eközben 20,1 százalékos volt,

azaz a reálkereset 1,9 százalékkal csökkent.

A KSH ábráján ezúttal a zöld vonalat érdemes figyelni: a reálkereset március óta csökken havi alapon, mostanra pedig már visszaesett a 2020. őszi szintre.

© KSH

A nettó kereset mediánértéke – azaz a szám, amelynél az emberek fele többet visz haza, másik fele kevesebbet – 284 900 forint volt, 19,2 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Vagyis ennek az emelkedését is elvitte az infláció.

Fontos hozzátenni, hogy a statisztikában a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állam és az önkormányzatok teljes állású dolgozóinak bérei látszanak, márpedig a legkisebb cégeknél kis fizetések a jellemzőek.

A legjobban a pénzügyi-biztosítási munkák fizetnek, ott 839 ezer forint a havi bruttó átlagkereset, a legkevesebb pénzt pedig a vendéglátásból lehet szerezni, bruttó 315 ezer az ottani teljes munkaidősök átlagkeresete.

loading...