Jan-Werner Müller: Meg kell teremteni a jogi lehetőségét, hogy kihajítsák Magyarországot az EU-ból

Kép forrása: EPA/EFE

Jan-Werner Müller politológusprofesszor szerint Orbán Viktor legújabban már nem is pávatáncot lejt, hanem egyszerűen fojtófogást alkalmaz az Unión. Müller úgy véli, nem lehet csak úgy napirendre térni afelett, hogy a magyar miniszterelnök mennyit ártott az integrációnak az évek óta eredményes politikai szabotázsával.

Az Uniónak világos választ kell adnia az autokratáknak, mert az nem megy, hogy egy putyinista belülről megbénítja a szervezetet, és megmutatja a potenciális utánzóknak, hogy igen sokat lehet elérni zsarolással. Erre hívja fel a figyelmet a Princeton Egyetem politológiaprofesszora a legnagyobb német lapban megjelent vendégkommentárban.

Jan-Werner Müller emlékeztet arra, hogy a jobboldali-populista Orbán Viktor megpróbálja sarokba szorítani a közösséget, és aláássa a közös szankciókat Oroszország ellen.

Az EU-nak azonban végre meg kell teremtenie a jogi lehetőséget, hogy kihajítsa bármelyik tagját.

A szerző nem tudja, mennyire lehet komolyan venni a Bizottság elszántságát, mármint hogy a következő hetekben legalább valamennyire elzárja a pénzcsapot a magyar kormány részére, miután a támogatások egy része a miniszterelnök családjának és baráti oligarcháknak a zsebében köt ki.

loading...