Francia EP-képviselő Orbánnak: Nem vagyunk hülyék, be kell fagyasztani az alapokat

Két érdekes körülmény vezette fel az Európai Parlamentben azt a hétfői vitát, amelyet a Magyarországot megillető uniós forrásokról, illetve ezeknek a folyamatoknak az állásáról tartottak. Egy német liberális politikus javaslatára ugyanis megváltoztatták a címet, írja az EUrologus.

Az eredeti ez volt:

“A Bizottság és a magyar kormány közötti, a feltételrendszerről szóló rendelettel és a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervvel kapcsolatos tárgyalások jelenlegi állása”.

A módosított ez lett:

“Magyarország jogállamisági feltételeknek való megfelelésének értékelése a Kondicionalitási Rendeletben és a magyar Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv jelenlegi állása”.

Moritz Körner képviselő ugyanis azzal érvelt, hogy a “tárgyalás” kifejezés nem helyes, mert a jogállamiság olyan dolog, amiről nem kell tárgyalni.

A vita előtt két fideszes képviselő, Gál Kinga és Deutsch Tamás valamennyi képviselőnek egy levelet juttatott el, amely az EUrologus birtokába került. A kormánypárti politikusok a korrupcióellenes magyar intézkedéseket ismertették az EP tagjaival. Bevezetőjükben így fogalmaztak: “A magyar kormány a feltételrendszeri eljárás keretében jelentős és érdemi korrekciós intézkedések átfogó csomagját javasolta. Az intézkedések célja a közbeszerzés átláthatóbbá és versenyképesebbé tétele, a csalás és korrupció elleni küzdelem jogi és intézményi kereteinek megerősítése, valamint az ellenőrzési és ellenőrzési folyamatok, valamint az összeférhetetlenségi szabályok megerősítése.”

Az Európai Bizottság részéről Didier Reynders igazságügyi biztos már nem volt ennyire lelkes, mert ő a pár hónappal ezelőtti magyar állapotokról azt mondta, hogy

Magyarország nem volt képes kezelni a helyzetet, rendszerszintű szabálytalanságok voltak, illetve képtelenek voltak a magyar hatóságok arra, hogy megakadályozzák a korrupciót.

Reynders elmondta, hogy még ebben a hónapban ismertetik a magyar vállalások értékelését. December 6-án pedig a tagállamok is dönthetnek, ekkor kiderül, hogy eltekintenek-e attól, hogy 7,5 milliárd eurónyi uniós forrást felfüggesszenek. A biztos szavaiból kiderült, hogy a helyreállítási alapokra vonatkozó magyar terv értékelése is a végéhez közeledik.

Reynders egyértelműen kijelentette, hogy

a források lehívásának mérföldkövek teljesítése a feltétele, ezek a mérföldkövet pedig az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításához kapcsolódnak. Vagyis amíg ezen a téren a magyar kormány nem hoz megfelelő jogszabályokat, addig – akárcsak a lengyelek esetében – nem küld pénzt az EU.

Didier Reynders szavaiból az is kiderült, hogy az Európai Bizottság aggódik a szankcióellenes magyar nemzeti konzultáció miatt, különösen azért, mert Magyarország a többi tagállamhoz hasonlóan jóváhagyta a szankciókat.

A vitában a szociáldemokrata Eider Gardiazabal Rubial azt mondta, hogy

az intézkedéseket elemezve egyetlen döntést hozhatunk, hogy befagyasztjuk az alapokat.

Általános vélemény a Parlamentben, hogy a magyar vállalásokról még nem derült, nem derülhetett ki, hogy hatékonyak-e, ezért a képviselők megvárnák, míg a gyakorlat igazolja az elméletet.

Egy francia képviselő, Younous Omarjee azt mondta, hogy

nem vagyunk hülyék, ezek a vállalások nem elegendőek, be kell fagyasztani az alapokat, ellenkező esetben ezt a mérget, amit Orbán képvisel, hagyjuk elterjedni az EU-ban.

Lara Wolters, holland képviselőnek egy amerikai mondás jutott eszébe, amely arról szól, hogy kirúzsoznak egy disznót – vagyis, hogy sminkkel próbálnak elfedni valamilyen gazságot.

A disznó a korrupció, a rúzs meg a magyar ígéret

– értékelt Lara Wolters.

loading...