Most érkezett: Az Orbán-kormány kapitulált Brüsszelben

Kép forrása: Varga Judit / Facebook

A helyreállítási alapból várt 5,8 millió euró reményében a magyar kormány minden lényeges kérdésben engedett a Bizottság elvárásainak – tudta meg az Euronews magas rangú bizottsági forrásból.

A legfontosabb eredmény: politikai befolyástól mentes lesz a magyar igazságszolgáltatás. Magyarország azonban semmilyen uniós forrásra nem számíthat addig, amíg a gyakorlatba is átültetik az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló lépéseket. Ez legkorábban 2023 márciusában történhet meg.

„Ez még nem a tárgyalások vége, de egy jelentős lépés”

– így kommentálta a magas rangú uniós forrás, hogy Magyarország elfogadta a Bizottság feltételeit az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításával kapcsolatban.

Mint az Euronews megtudta, a jogállamiság egyik alapját, az igazságügy függetlenségét érintő eredményt a Covid-helyreállítási alapból (RRF) várt 5,8 millió eurós támogatásról szóló tárgyalásokon sikerült elérni. Ezeket a kérdéseket a bizottság rendre felvetette a hetes cikkely szerinti eljárásban és szerepeltek az éves jogállamisági jelentésekben is.

„Az Helyreállítási Alappal előrelépést értünk el, és maximálisan felhasználtuk azt a magyar igazságszolgáltatási rendszer politikai beavatkozástól való védelme érdekében”

– fogalmazott a lap magas rangú forrása.

Kapitulált az Orbán-kormány

Az Euronews információi szerint a Bizottság négy kulcskérdésben ért el eredményt:

  1. az igazságszolgáltatás kulcsfontosságú pozícióiba történő kinevezésekhez a jövőben a független Országos Igazságszolgáltatási Tanács bevonása szükséges;
  2. egyértelmű szabályokat vezetnek be a bíróságok objektívebb és átláthatóbb igazgatásának biztosítása érdekében;
  3. megszüntetik a kormány azon kiváltságát, hogy jogerős bírósági határozatokat megtámadhasson a politikailag megválasztott Alkotmánybíróság előtt;
  4. megszüntetik a Legfelsőbb Bíróság azon lehetőségét, hogy megakadályozhassa, hogy magyar bírák konzultáljanak az Európai Unió Bíróságával.

Az uniós forrás hangsúlyozta azt is: ezeket a bírói függetlenséggel kapcsolatos reformokat megfelelően át kell ültetni a gyakorlatba, mielőtt Magyarország hozzájutna az uniós forrásokhoz. A reform befejezésének céldátuma 2023 márciusa. Vagyis eddig a dátumig Magyarország biztosan nem kap uniós forrásokat akkor sem, ha korábban egyezség születik a Helyreállítási Alapok, vagy a jogállamisági mechanizmus ügyében.

Amerikában arról beszélnek, hogy itt az ideje, hogy elbánjanak az áruló Orbánnal

loading...