Lázárék szerint Brüsszel miatt nem épül új híd Budapesten

Kép forrása: MTI

Tényleges megvalósításáról csak a későbbiekben fog döntés születni – válaszolta a Galvani híddal kapcsolatos ellenzéki kérdésre Csepreghy Nándor, aki Lázár János helyettese az Építési és Beruházási Minisztériumban (ÉBM). Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője nyújtott be írásbeli kérdést „Megépül-e a Galvani híd” címmel.

Csepreghy Nándor államtitkár azt írta, hogy

“Mint ahogy azzal Ön is tisztában van, egy ilyen nagyságrendű beruházás jelentős költségvetési hatásokkal bír, a hibás brüsszeli szankciós poltika miatt jelenleg azonban költségvetési tartalékot kell képezni”. Majd úgy folytatta: Éppen ezért tehát, bár a beruházás előkészítése folyamatban van, a tényleges megvalósításáról csak a későbbiekben fog döntés születni”.

A Galvani híd eredetileg a kormány olimpiai terveiben volt benne, de 2017-ben Budapest akkori főpolgármestere, Tarlós István a beruházás leállítását kérte, és leállították a nyomvonal tervezését. Az új Duna-híd gondolata 2018-ban éledt újjá, akkor azzal, hogy ezzel enyhítsék a Belváros forgalmát, látványtervek is készültek. A hídhoz kapcsolódó pesti úthálózat tervezett nyomvonala azonban civil tiltakozásokat szült, miután kiderült, hogy sok fát kellene kivágni miatta a Határ úti Kiserdőben.

loading...