Amerikában arról beszélnek, hogy itt az ideje, hogy elbánjanak az áruló Orbánnal

Jordan Warlick szerint a NATO-nak fontolóra kellene venni, hogy leépíti a kapcsolatokat Magyarországgal.

A The Hillben megjelent elemzésében – amelyet a Hvg.hu szemlézett – Jordan Warlick, az amerikai Helsinki Bizottság tanácsadója kifejti, hogy 66 évvel a dicsőséges forradalom után Orbán Viktor Európát támadja, ami fura választás, hiszen közben Oroszország imperialista háborút folytat Ukrajna ellen, a magyar határ közvetlen közelében. Szerinte a magyar miniszterelnök nyíltan összeállt Putyinnal, kormánya megbízhatatlan partnernek bizonyult a szövetségesek számára, miközben boldogan él a nyugati védelem és gazdaság nyújtotta előnyökkel.

Az Egyesült Államok nem dőlhet szép csendben hátra, amikor egy NATO-szövetséges a putyini rezsimmel áll össze, a semlegesség gyengén leplezett örve alatt, ezzel párhuzamosan pedig felszámolja odahaza a demokráciát, írja Warlick.

Warlick emlékeztet arra, hogy a magyar vezetés határozottan ellenzi a komolyabb szankciókat, ugyanakkor megerősítette Moszkvával az együttműködést az energia területén, ám nem engedi át területén az Ukrajnának szánt fegyvereket, és gátolja a svéd, illetve finn NATO-tagságot. A magyar vezetés törést idézett elő a NATO egységfrontjában, ami súlyos biztonsági és hitelességi kockázatot jelent a szervezet számára. De még árulkodóbb, hogy nyíltan azt állítja: a Nyugat provokálta ki az oroszok ukrajnai fellépését, ami végképp teljesen igazolhatatlan nézet.

Budapest büntetlenül Oroszország legfőbb híveként jár el Európában, ez azonban nem csupán betesz a nyugati szolidaritásnak, hanem a katonai szövetség gyengeségét jelzi. Következésképpen a szervezetnek fontolóra kell vennie, hogy leépíti a kapcsolatokat Magyarországgal. Főleg, miután Orbán az alapelveket rúgja fel

– szándékosan.

A kétoldalú viszonyokban az Egyesült Államok nem dőlhet szép csendben hátra, hiszen egy NATO-szövetséges a putyini rezsimmel áll össze, a semlegesség gyengén leplezett örve alatt, ezzel párhuzamosan pedig felszámolja odahaza a demokráciát. Fontos, hogy a két nagy párt ugyanazon a nyelven beszéljen, így ítélje el, hogy a Fidesz hűséget fogadott a Kremlnek – írta az elemző.

Joe Biden nem tárgyal Orbán Viktorral

loading...