Az USA megveti az Orbán-kormányt: nem hívták meg őket a csúcstalálkozóra

A Fehér Ház több tucat nemzetet, az Európai Uniót és számos magánvállalkozást hívott össze egy kétnapos csúcstalálkozóra, amelynek témája a zsarolóvírus-támadások elleni hatékony fellépés. A régióból szinte csak Magyarország nem kapott meghívót, írta meg a napi.hu.

A Fehér Ház október 31-én és november 1-én tartotta meg a második nemzetközi zsarolóvírus elleni csúcstalálkozót, amelyre az Egyesült Államok legfontosabb szövetségeseit hívták meg. A biztonsági konferencia olyan témákra összpontosít kiemelten, mint a számítógépes rendszerek biztonsága, hogy így lépjenek fel a kibertámadásokkal szemben, és megzavarják az ilyen támadásokat előkészítő szereplőket.

A találkozóra szinte minden fontos partnerállamot meghívtak, így jelen volt Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Bulgária, Kanada, Horvátország, Csehország, Dominikai Köztársaság, Észtország, az Európai Bizottság, Franciaország, Németország és India is. A kelet-közép-európai régióból meghívták Románia és Lengyelország képviselőit is,

de Magyarország nem képviselteti magát.

Az eseményen részt vett többek között Christopher Wray FBI-igazgató, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes és Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes. Ezen túl, olyan vállalatok is képviseltették magukat az eseményen, mint a Microsoft, a Crowdstreak, a Cybersecurity Coalition, a Palo Alto, az SAP vagy éppen a Siemens.

Az, hogy Magyarország nem vesz részt az eseményen, annyiban nem meglepő, hogy Washington és a magyar kormány több területen is konfliktusba került: az Egyesült Államok által kezdeményezett globális társasági minimumadót Orbán Viktor kormánya ugyanis megvétózta, ami a kettős adóztatásról szóló egyezmény eltörlésével fenyeget. Hozzátették: az elmúlt időszakban az orosz választási beavatkozások, illegális pártfinanszírozások kapcsán sem tájékoztatták a magyar felet Washingtonból.

loading...