Szaúdi hírszerzés: Irán 48 órán belül háborút indíthat

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Szaúd-Arábia megosztotta azokat a hírszerzési értesüléseit amerikai tisztviselőkkel, amelyek arra utalnak, hogy Irán a küszöbén van annak, hogy megtámadja az országukat – közölte három névtelenséget kérő amerikai tisztviselő kedden.

Az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy Irán megtámadja Szaúd-Arábiát, az utóbbi időben fokozódtak, miután a Biden-kormány szankciókat vetett ki Iránra és iráni magas rangú tisztviselőkre, amiért brutálisan próbálják meg leverni a tüntetéseket, és amiért több száz drónt adtak Oroszországnak.

A hírszerzési információk szerint Irán „hamarosan vagy 48 órán belül támadhat.”

„Aggodalommal tölt el bennünket a fenyegetettség, a katonai és hírszerzési csatornákon keresztül folyamatos kapcsolatban maradunk a szaúdiakkal”

– áll az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményében. „Habozás nélkül fel fogunk lépni az érdekeink és partnereink védelmében a régióban.”

Pat Ryder tábornok, a Pentagon sajtótitkára is kijelentette, hogy az amerikai katonai tisztviselők „aggasztónak tartják a térségben uralkodó fenyegetettséget”.

Az Egyesült Államok térségbeli nagykövetsége még nem adott ki riasztást, sem útmutatást Szaúd-Arábiában tartózkodó amerikaiaknak.

Az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Irán között már 2019-ben kiéleződött a feszültség, amikor Szaúd-Arábia keleti térségét jelentős támadás érte, amely akadályozta az olajkitermelést, ezzel durván magasra emelve az energiaárakat. Irán tagadta a támadást, de az eset után ugyanolyan bombaszállító drónokat találtak, mint amilyeneket most az oroszoknak adtak Ukrajna lebombázásához.

loading...