Megható jelenetek: vasárnap estétől hétfő reggelig virrasztottak diákok az iskola előtt a tanáraikért

Vasárnap estétől hétfő reggelig a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium előtt virrasztanak a diákok tanáraikért.

Az esemény Facebook-oldalán a szervezők azt írják:

az elmúlt időszakban rá kellett döbbenniük arra, hogy ha ők nem tesznek semmit a változásért, akkor más sem fog.

Szerintük a tanáraik, akik fáradságos munkával nevelik őket az életre, jelenleg súlyosan alacsony fizetést, maroknyi társadalmi megbecsülést, tengernyi kifizetetlen túlórát kapnak.

Ezért szolidaritást vállalnak a pedagógusokkal és a követeléseikkel. A tanárok régóta a magasabb fizetésért, a munkaterhek csökkentéséért és a sztrájktörvény visszaállításáért harcolnak.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium elé este nyolc órától hirdették meg a virrasztást, negyed kilenckor már körülbelül 35-en gyülekeztek az iskola előtt. Nemcsak apáczais diákok vettek részt az eseményen, többen érkeztek a közeli ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumból és az Eötvös József Gimnáziumból is. Mészáros Bence József, az iskola egyik diákja azt mondta a Telexnek, hogy a virrasztás alatt ismerkedni fognak egymással, társasjátékoznak, és hajnalban lesz forró tea is, a szervezők pedig kézmelegítőket fognak kiosztani. Erre szükség is lesz a hideg idő miatt, ő direkt három nadrágot vett fel, hogy ne fázzon meg éjszaka.

Reggel nyolckor kezdődne az oktatás, de a virrasztás kilencig tart, hiszen 150-200 diák jelezte, hogy nem fognak bemenni az első órára.

Szerinte ha ez az akció olyan sikeresen fog végződni, ahogyan elkezdődött, akkor nem hagyják annyiban, és lesz még a jövőben is hasonló demonstráció.

Egy hatodikos fiú a szüleivel érkezett a virrasztásra

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola előtt este kilenckor kezdődött a virrasztás. Fél tízre már 80-an voltak az iskola előtt, gitároztak, énekeltek. Székely Léna, radnótis diák szerint körülbelül 25-en ott is fognak aludni, annak ellenére, hogy többeknek a szüleik azt tanácsolták, ezt ne vállalják be a hideg miatt, mert meg fognak fázni. Náluk is reggel kilencig tart a virrasztás, ő is arra számít, hogy nagyon sokan nem mennek be hétfőn az első órára.

Székely Léna azt mondta, hogy eredetileg több gimnázium elé terveztek hasonló akciót, de volt, ahol ezt nem támogatta a vezetés. Az ő iskolájuk ugyanakkor azt is lehetővé tette, hogy a lépcsőket is használják, pedig eredetileg csak a közterületre kaptak engedélyt.

Többen is kifejezték a szolidaritásukat velük. Egy tanár hozott nekik szívecskés csokit, más éjjelre ígért meleg teát. Székely Léna azt mondta: a járókelők érdeklődnek, megkérdezik tőlük, mi zajlik itt. Egy hajléktalan is megállt, ő azt hitte, bezárt a kollégium, azért vannak ennyien az utcán.

Szerinte máshol is lesz a jövőben virrasztás, így ebből egy hosszú távú akciósorozat lehet.

„Ezzel megmutatjuk a tanároknak, hogy fontosak nekünk”.

Mikor ott voltunk, több szülővel is találkoztunk, akik gyerekeiket hozták be autóval az iskolához. A legtöbben csak elkísérték őket, de feltűnt a tömegben egy sokkal fiatalabb fiú is, akinek a szülei vele maradtak. Gárdonyi Gergely szeptemberben kezdte a hatodik osztályt a Radnótiban. Azt mondta, már ötödikben látta, hogy a tanárok hogyan tiltakoznak, és szerinte megérdemlik a támogatást. Nem sokat gondolkodott azon, hogy ő is részt vesz a vasárnapi akción, miközben az évfolyamából senkiről nem tud, aki eljött volna.

„Nekem ez így is jó, a jelenléttel is elég már támogatni”.

Ki szeretné pihenni magát hétfőre, úgyhogy csak fél órát marad a szüleivel, akiket egyébként könnyen meggyőzött, hogy elkísérjék. Az édesanyja szerint a korosztályából azért nem jöttek többen, mert nagyon fiatalok még, de ők egyből támogatták Gergely ötletét.

Gárdonyi Gergely szerint az osztálytársai közül lenne, aki meglepődne, hogy itt van. Hétfőn biztosan el fogja mondani nekik.

„Szerintem nagyon fontos, hogy ez volt, tudjanak róla, halljanak róla, mert valakinek el se mondják.”

loading...