Navracsics Tibor szerint nem fog bekövetkezni, hogy megvonják az uniós forrásokat

Kép forrása: MTI

Navracsics Tibor szerint a magyar kormány teljesíti a vállalásait, ezért nem lesz szükség szankciókra. Az uniós forrásokért felelős miniszter arra a vasárnapi döntésre reagált, amely szerint az Európai Bizottság jelentős, akár 3000 milliárd forintos pénzmegvonást javasol a pénzügyminiszteri tanácsnak Magyarországgal kapcsolatban.

A testületnek három hónapja van arra, hogy elfogadja az ajánlást, vagy lezárja az eljárást.

Navracsics Tibor szerint az utóbbi várható, ugyanis a hosszú tárgyalássorozat lezárult, melyben a magyar kormány komoly vállalásokat tett, amelyeket meg is fog valósítani.

„Ez elsősorban azt jelenti, hogy a lezárásokhoz most már újabb tárgyalások nem szükségesek, és újabb elvárások nem támaszthatók a kondicionálási eljárásban, valamint azt is jelenti, hogy amennyiben Magyarország a tárgyalások során elért megállapodásokat és vállalásokat teljesíti, akkor a szankciós tanácsi határozat elfogadására nem kerül sor”

– fogalmazott a miniszter.

A miniszter szerint Magyarország a tárgyalások alatt 17 vállalást tett, köztük az egyik legfontosabb az úgynevezett integritási hatóság létrehozása, amely az uniós közbeszerzési eljárásokat ellenőrzi majd, és amelynek vezetőjét egy független bizottság fogja kijelölni. Navracsics Tibor azt mondta: jövő héten benyújtják a szükséges törvényjavaslatokat az Országgyűlésnek.

loading...