Ismerkedjünk meg a mosás rövid történetével

Mindennapjaink része a mosás, mely folyamat felgyorsítására és megkönnyítésére praktikus eszközök állnak rendelkezésünkre. A modern kor technológiájának köszönhetően már nem kell kézzel öblíteni és mosni ruhadarabjainkat, a szárításhoz és a vasaláshoz egyaránt találunk megfelelő eszközöket.

A fárasztó házimunkával töltött idő lerövidült, nem kell órákat a mosással tölteni. A kiegészítők, elektromos eszközök mind a háziasszonyok segítségére készültek, melyek jó szolgálatot tesznek a rohanó hétköznapokon.

A mosás rövid története

Az emberiség történetében a mosás feltételezhetően azóta van jelen, amióta elődeink ruhát kezdtek hordani. A kézi mosás fárasztó művelet volt, hiszen a patakokban kézzel, esetleg botok segítségével próbálták a szennyeződést eltávolítani a ruhaneműkből. A mömax mosást segítő eszközeivel ma már könnyedén vehetjük fel a harcot a foltok ellen, de nem volt ez mindig így.

A mai mosógépek elődei között említhetjük a mosókereket, mely az 1600-as évek végén Angliában tűnt fel először. Az elektromos mosógépre pedig még néhány évszádot kellett várni, hiszen csak 1901-ben találták fel. Az automata mosógép Amerikában a 40-es évek végén került piacra, míg a centrifugával kombinált változat 1956-ban.

A szárításról

A mosáshoz szorosan kapcsolódik a szárítás és a vasalás folyamata is. A szárítást elődeink egyszerűen oldották meg, hiszen a szabadban kifeszített ruhaszárító köteleken a nap megoldotta ezt a folyamatot. A hűvösebb, nedvesebb időszakokban a szobában szárították a ruhákat a tűz mellé helyezve.

Napjainkban a legtöbb családban hasonló módon történik a ruhaszárítás. A kert hiánya miatt sokan kénytelenek otthonunk falai között végezni a szárítást. A jó minőségű ruhaszárító állványokkal könnyebbé válik a folyamat, hiszen a nagyobb területen kiterített ruhák könnyebben szellőznek, hamarabb száradnak és nem lesz dohos szaguk. A kisebb alapterületű lakásokban emeletes szárítót, radiátorra helyezhető szárítót vagy a mennyezetre felhúzható fregolit ajánljuk.

Érdemes többször megforgatni a száradó ruhákat, így egyenletes lesz a légáramlat, valamint a csipeszek, kötelek sem hagynak nyomot a száradás után. Könnyebbé válik a vasalás folyamata is.

A vasalásról

Gondoltad volna, hogy már időszámításunk előtt is használtak az emberek vasalót? A régészek serpenyő alakú, forró parázzsal és homokkal töltött szerkezetre bukkantak az i.e. 205-ből. A ma is használatban lévő elektromos vasalót a XIX. században találták fel, majd terjedt el az egész világon.

A hagyományos vasalók továbbfejlesztett változatai a gőzzel kiegészített modellek, melyek már a makacsabb, gyűröttebb anyagokkal is könnyen elbánnak. A speciális kézi gőzölő készülék alternatívát jelent a gyors, ráncmentes ruhák elkészítéséhez, akár otthonunktól távol, utazásunk során használva. A könnyű hordozhatóság mellett előnye, hogy a baktériumokat és a nem kívánt szagokat is eltávolítja a ruhákból.

loading...