A rakós botos horgászat eredményességének titka

A rakós botos horgászat olyannyira speciális műfajnak számít, hogy sok horgász idegenkedve figyeli csak az ezzel a metódussal eredményes pecásokat. Holott az egyik legpontosabb, emiatt pedig a legeredményesebb technikáról van szó.

Pontosan emiatt gondoltunk arra, hogy a cikkben részletesen is megmutatjuk a részleteit. Nem titkolt szándékunk ezzel minél többeket motiválni arra, hogy tegyenek egy próbát, és kezdjenek el ilyen bottal horgászni.

Hogyan is néz ki a gyakorlatban?

A módszer lényegét a speciális horgászbot adja, amely jellemzően 10-12 méter hosszúságú és orsó nélkül használandó. Tehát a peca úgymond a botspicc alól történik, jellemzően úszós módszert alkalmazva.

Többek között a Damil.hu webáruház horgászbot kínálatában is látszik, mennyire speciális pálcákról van szó. Amelyeknél ahogy kivennénk a felszerelést vagy halat kezdünk fárasztani, a rakós bot egy-egy tagját kivéve úgymond rövidíteni tudunk.

Majd ahogy megvolt a szákolás, jöhet a csalizás és a teljes bottest betoldásával újfent a kívánt helyre pöttyinthető a végszerelék. Ezáltal elképesztő precizitással horgászható meg az etetési terület, ami alapvetően a kulcsát jelentheti a horgászat sikerének.

Min múlik leginkább a siker?

Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a döntő tényező a pontosság. Nincs még egy olyan módszer, aminek a keretei között ennyire koncentráltan tudnánk meghorgászni gyakorlatilag egy zsebkendőnyi területet.

Persze a rakós botos peca sikeréhez a pontos etetés is nélkülözhetetlen. Közvetlenül a botspicc alá kell tehát juttatni az aprólékosan bekevert etetőanyagot, hogy a halakat minél hamarabb magunk elé tudjuk csábítani.

Amint ezzel megvagyunk, már csupán a horgászat ütemére kell ráérezni. Ha egyszer elkapjuk a fonalat, onnantól kezdve tényleg menetrendszerűen jöhetnek a kapások, és valóságos élményben lehet részünk.

Amire feltétlenül szükség lehet

Nyilván nem lehet meglepetés abban, hogy a módszer lényegét maga a rakós horgászbot adja. A kívánt hosszban és erősségben. A bot mellé nem árt, ha az úgynevezett top szettek beszerzése kapcsán is tudatosak vagyunk.

Ahhoz, hogy felkészültek legyünk, rakós botos peca előtt többféle végszereléket is érdemes bekészíteni. Így könnyen tudunk alkalmazkodni a körülményekhez. Hátul, magunk mögött kelleni fog egy görgő is, amin praktikusan hátra tudjuk tolni a bottestet a rövidítésnél.

Mindezek mellett ugyebár a merítőháló, a csalik és az etetőanyagok, illetve a standard eszközök rendelkezésre állása ugyanúgy kulcsfontosságú. Ha mindezek megvannak, a pontosságának köszönhetően a rakós botos horgászat nem akármilyen élményeket tartogathat. Sok sikert!

loading...