Friss: Újabb szöget vert az Európai Parlament az uniós pénzek koporsójába

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése a Magyarországról szóló újabb jogállamisági jelentést. Előterjesztője Gwendoline Delbos-Corfield, francia zöldpárti EP-képviselő, aki Judith Sargentini visszavonulása után vette át a feladatot. Az állásfoglalás mellett 433, ellene 123 EP-képviselő szavazott, 28 pedig tartózkodott.

Bár a Sargentini-jelentésről 2018-ban egyszer már szavazott az Európai Parlament, egyúttal megindítva Magyarország ellen a hetes cikk szerinti eljárást, az előrelépés hiánya miatt a képviselők úgy döntöttek, hogy újabb jelentést készítenek. Erről szavaztak most.

Az elfogadott jelentésben azt állapították meg, hogy a Sargentini-jelentés óta elmúlt négy évben a magyar demokrácia állapota még rosszabbá vált. A szöveg megállapítja azt is, hogy Magyarországon történtek rendszerszintű fenyegetést jelentenek az Európai Unió alapértékeire. Emellett

„sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok összeomlásához Magyarországon, és egyik tagállamát a választási autokrácia hibrid rendszerévé változtatta”.

Az EP-képviselők a jelentés szerint részletesen kifejtik aggodalmaikat Magyarországgal kapcsolatban, ezek között szerepel

  • alkotmányos és választási rendszer működése;
  • az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége és a bírák jogai;
  • korrupció és összeférhetetlenség;
  • a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust;
  • a tudományos szabadság, vallásszabadság; gyülekezési szabadság;
  • az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve az LMBTQI jogokat;
  • a kisebbségekhez tartozó személyek, köztük a romák és a zsidók jogai, valamint az ellenük irányuló gyűlöletkeltő kijelentésekkel szembeni védelem;
  • a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai; valamint
  • gazdasági és szociális jogok állapota.

Az anyagban többek között kitérnek a veszélyhelyzet határozatlan ideig történő meghosszabbításától a Kúria elnökének megválasztásán át a Pegasus kémprogram állítólagos felhasználásáig aktivisták, újságírók, ügyvédek és politikusok ellen. Megemlítik a több mint 470 kormánypárti médiumot magában foglaló Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA), amely szűkítette a független sajtó mozgásterét és a polgárok objektív információkhoz való hozzáférését. Előkerül a Magyar Tudományos Akadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítása, a kormányt bíráló civil szervezetekre nehezedő nyomás, az alapvető jogok biztosának függetlenségét megkérdőjelező vélemények és az egyes kisebbségek hátrányos megkülönböztetése.

A jelentéstervezetben a képviselők külön fel is szólították a Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésükre álló összes eszközt Magyarországgal szemben, különösen a kondicionalitást.

Erre a hírek szerint hamarosan sor is kerül:

a Reuters értesülései szerint az Európai Bizottság vasárnap arra fog javaslatot tenni, hogy több mint 15,7 milliárd eurónyi, vagyis csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrást függesszenek fel a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban.

150 év szigorított fegyház jár Káncz Csaba szerint Orbánnak azért a bűnért, amit ezekben a napokban követ el

loading...