A kormánypropaganda nekitámadott egy bírónak, aki nyert Polt Péterrel szemben – összezárt mögötte az Országos Bírói Tanács

Kép forrása: MTI

Külső és belső befolyásolási kísérletekről beszélt az Observernek Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírája egy múlt hétvégén megjelent interjúban, amire válaszul a Magyar Nemzet rögtön elővette Vasvárit (a cikket az Origo is átvette). Megjelent cikkükben azt írták, hogy Vasvári „Wikipédia-oldaláról azonban eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalása a gyurcsányi terrorban.”

A Telex szúrta ki, hogy az esetre reagált az Országos Bírói Tanács is egy közleményben, amiben

határozottan visszautasítottak „minden olyan, a magyar sajtóban megjelent állítást, miszerint bármely hivatalban lévő magyar bíró valaha is bármilyen »terror« bírája lett volna, vagy a politikai paletta bármely szereplőjéhez lenne köthető.”

Azt is írják, hogy egy modern, európai jogállamban nincs helye „egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak”, valamint hogy a bírósági igazgatással kapcsolatban megfogalmazott bírói kritika vagy vélemény „nem minősíthető az ország elleni támadásnak, az a bírákat is megillető véleménynyilvánítási szabadság része.”

A nyilatkozatban részletesen kitértek az Országos Bírói Tanács szóvivője által megfogalmazott kritikákra, illetve a cikk több részletére, köztük arra is, amikor Vasvári az OBH-elnök általi bírókirendelések átláthatatlanságáról beszélt.

A tanács a nyilatkozatban azt írta: már a 2022. február 2-i nyilatkozatban is kifejtették, hogy a magyar bírói karra az utóbbi években egyre erősödő nyomás nehezedik.

Vasvári Csaba korábban egy büntetőügy miatt egészen az Európai Unió Bíróságáig ment el, hogy állásfoglalást kérjen – akkor az uniós bíróság főtanácsnoka arra jutott, hogy a legfőbb ügyész és a Kúria is az uniós joggal ellentétesen járt el Vasvárival szemben.

Győzött a magyar bíró Polt Péterrel szemben: mostantól nem kell félniük a magyar bíráknak, ha uniós segítségre van szükségük

loading...