Októberben elszabadulhat a pokol: akár 450 százalékkal is drágulhatnak egyes gyógyszerek

Fotó: Ellenszel.hu

Az országban rengetegen szednek ilyen gyógyszereket. Októbertől sokkal többek fizethetnek érte a betegek. Erre is azt mondja majd Orbán, hogy a háború miatt van?

Akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények. Az egészségbiztosító új hatósági eljárást akar bevezetni a heparintartalmú készítményeknél.

A vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban. Az október 1-jétől életbe lépő árváltozás a leggyakrabban használt termékeket érintheti, amellyel a betegek terhei drasztikusan, akár 450 százalékkal is megemelkedhetnek 

– szúrta ki a Napi.hu.

Az ősz közepétől induló hatósági eljárás keretében a NEAK úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként, azaz a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A portál úgy értesült, hogy

a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

A heparintartalmú készítményeknek a koronavírus-járvány alatt is jelentősen nőtt a felhasználásuk, mivel a vírus által okozott vérrögképződést ilyen gyógyszerekkel előzték meg, valamint kezelték. A heparinkészítmények alapanyagát speciálisan tartott sertések feldolgozásakor állítják elő. Az alapanyag a sertéspestisjárvány következtében most csak korlátozottan elérhető.

Sérülnek a betegjogok

A szakemberek szerint az újonnan bevezetett támogatási eljárás ismert és jól bevált módszer az állami kiadások csökkentésére olyan területeken, ahol hasonló rendeltetésű készítmények versenyeznek egymással különböző árkategóriában. A vérhígítóknál viszont más a helyzet, ugyanis nem azonos hatásosságú alternatívákhoz ad a biztosító azonos összegű támogatást, hanem a különböző hatóanyag-mennyiséget tartalmazó gyógyszereket látja el azonos összegű támogatással.

Egy ötven kilogrammos beteg azonos összegű támogatást kap majd, mint egy hetvenkilós, de mivel a készítményeket testtömeg alapján kell adagolni, a hetvenkilós beteg lényegesen többet fizet majd a patikában. A szakemberek szerint a változás a versenyhelyzetet sem ösztönzi, hiszen egy olyan piacon, ahonnan kivonulnak a gyártók, nem várható árverseny.

Az alapkezelő szerint rémhír, hogy 450 százalékkal drágulnának a vérhígító készítmények

Reagált arra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), hogy a napi.hu arról számolt be hétfőn, hogy október elsején lép életbe egy olyan árváltozás, ami a heparintartalmú termékeket érinti, és 200–450 százalékos drágulást eredményez a vérhígító gyógyszereknél.

A NEAK szerint a hír minden alapot nélkülöz és indokolatlan pánikkeltés. A szerdai közleményükben azt írták, hogy a minimális piaci részesedéssel rendelkező vérhígítók térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Azt is hozzátették, hogy a piac 99 százalékát lefedő termékeknek változatlan marad a térítési díja.

„A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés”

– olvasható a közleményben.

loading...