Megéri az önkénteskedés? De még mennyire! Mutatjuk, miért!

Érdekel az önkénteskedés, de még nem teljesen győzted meg magad ennek hasznosságáról? Tudod, hogy szeretnéd csinálni, de még kellene egy utolsó lökés, hogy belekezdj? Az önkéntességnek számos előnye van, melyeket ebben a cikkben összeszedtünk neked.

Az önkénteskesdéssel hasznosnak érezheted magad

A legjobb az egészben, hogy akkor is tudsz segíteni, ha semmilyen előképzettséged nincs. A legtöbb esetben a tenni akarás és a jó szándék megléte elég ahhoz, hogy kivedd a részed valami jóból. Ha jelentkezel valahova egy ilyen attitűddel, biztos lehetsz benne, hogy találni fognak neked olyan feladatot, aminek elvégzésével hasznosnak érezheted majd magad. Addig is nézz szét a DreamJo.bs blogján az ehhez hasonló hasznos információkért.

Szerezz önbizalmat

Azzal, hogy bevállalsz egy önkéntes munkát, kiléphetsz a komfortzónádból, mert egy új, eddig még ismeretlen szituációban próbálhatod ki magad. Ez pedig mindig segít az önbizalom építésében. Főleg, hogy az ilyen feladatok ellátása során sokkal több pozitív megerősítést kapsz majd, mint egy átlagos munkahelyen. Ezzel olyan sikerélményben lesz részed, ami megerősít téged abban, hogy értékes ember vagy.

Ismerj meg új és egyben jó embereket

Ha önkéntességre adod a fejed, biztos lehetsz benne, hogy hozzád hasonló beállítottságú emberekkel hoz össze a sors. Akár új barátságok is köttethetnek egy-egy ilyen megmozdulás során. Az biztos, hogy a hasonló értékrend miatt könnyen ki fogsz jönni a többi önkéntessel.

További előnye az ilyen ismertségeknek, hogy nemcsak barátokra tehetsz szert, de potenciális jövőbeli kollégákra is. Minden ilyen ismertség jól jöhet később, ha munkát keresel, vagy ha esetleg saját céget alapítasz és minőségi munkatársakra lesz szükséged.

Láss reális képet a világról

A legtöbb önkéntes munka hatással van a társadalom egy szegletére vagy a világ egészére. Olyan területeket érintenek, mint a környezetvédelem, állatvédelem vagy egyes hátrányos helyzetű családok és emberek megsegítése.

Egy-egy ilyen önkénteskedés során sokkal reálisabban fogod látni a saját helyzetedet, és utána jobban meg fogod becsülni azt, amid van. És lehet közhely, de attól még igaz, hogy tehetsz közben azért is, hogy a világ egy kicsit jobb hely legyen.

Juss el új helyekre

Olyan helyekre is eljuthatsz, ahova egyébként nem lenne lehetőséged. Vannak például olyan hatalmas hazai fesztiválok is, melyek önkénteseket keresnek a szervezéshez és lebonyolításhoz. Így akár betekintést nyerhetsz egy hatalmas rendezvény lebonyolításába, sőt ha szerencséd van, akár még kedvenc előadóiddal is találkozhatsz.

Új készségekkel és tapasztalattal gazdagodhatsz

Az önkéntesség során számos olyan új dolgot tapasztalhatsz meg, amivel előtte még nem foglalkoztál. Olyan rutint szerezhetsz bizonyos területeken, amilyet az iskolapadból garantáltan nem.

Pályakezdőknek kifejezetten ajánlott az önkéntes munka elvállalása. És még az önéletrajzban is jól mutat. Nemcsak azt fogják látni, hogy milyen beállítottságú vagy, de referenciaként is kiváló.

loading...