Lengyel miniszterelnök: Magyarország és Lengyelország útjai valóban szétváltak

Kínos helyzetbe hozta Lengyelország Orbánékat

Magyarország és Lengyelország útjai valóban szétváltak, de Orbán Viktornak nincs igaza abban, hogy Lengyelország részt venne az ukrajnai háborúban – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken, egy faluban tett látogatása során újságírói kérdésre válaszolva, írja a hvg.hu.

A magyar miniszterelnök egy hete Tusnádfürdőn beszélt arról, hogy „a lengyel-magyar tengely sérült. Ugyanazt akarjuk pedig (békét), de a háború megviselte a viszonyokat. A magyar-lengyel kapcsolatokban „szív-probléma” van, mert ez két szláv nép harca, míg a lengyelek azt érzik, ez az ő háborújuk. Át kell menteni az észalapú kapcsolatokat.”

Erre reagált a lengyel kormányfő azzal, hogy megerősítette: valóban van nézetkülönbség. De azt nem fogadja el, hogy Lengyelország részt venne a háborúban. A hősi harcot Ukrajna vívja, viszont amerikai, lengyel, brit és szinte egész Európából érkező fegyverek segítik, hogy megvédje szuverenitását. Mi lengyelek nagyon erősen igyekszünk támogatni az országot a brutális orosz támadás ellen, hogy megőrizze területi épségét – hangsúlyozta Morawiecki.

Orbán vasbetonba ütközött: bevethetik az uniós atomot, elvehetik Magyarország szavazati jogát

loading...