IDEA Intézet: a DK toronymagasan a legerősebb ellenzéki párt

Kép forrása: DK

Az IDEA Intézet 2022. július 9. és július 20. között készített reprezentatív adatfelvételének eredménye szerint a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet a pártpreferenciákban, a DK pedig a legerősebb ellenzéki párt.

Az IDEA Intézet választások utáni első, májusi mérésében a kormányzópárt támogatottsága 43 százalék volt. 2022. júliusra azonban a politikai helyzet alapvetően változott meg. Nem drámai módon, de a teljes népesség vonatkozásában hibahatáron túl csökkent ugyanis a kormányzópárt támogatottsága. Jelenleg 37 százalék, ami az előző méréshez képest 6 százalékpontos csökkenés. Fontos azonban helyén kezelni ezt az adatot.

A Fidesz szavazótábor nem omlott össze a megszorító közpolitikai intézkedések hatására, hanem egy normális, megszokott választásszociológiai folyamat kezdődött el. Az ún. peremszavazók, akik elsősorban az anyagi ösztönzők (így a 13. havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a 25 éven aluliak SZJA-mentessége) vagy drámai politikai hatások (pl. orosz-ukrán háború kitörése) hatására csatlakoznak egy adott párthoz, vagyis nem rendelkeznek erős pártkötődéssel, elkezdtek lecsatlakozni.

Ez történt most is, hiszen a pártpreferenciájukban bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzívak tábora épp 6 százalékponttal emelkedett. Ez a folyamat tehát nem szokatlan, más ciklusokban is előfordult már az elmúlt évtizedekben. Sőt, látni kell, hogy a teljes népességen belül mért IDEA Intézet adatok még mindig, igaz csak egy hajszállal, de magasabbak, mint a 2022. április 3-i választáson elért Fidesz eredmény.

loading...