Orbán új örök igazsága egy hatalmas hazugság: még az ukrán hrivnya is jobban áll, mint a forint

Kép forrása: MTI

Orbán szerint most éppen az a nagy és örök igazság, hogy minél közelebb van egy ország az orosz-ukrán háborúhoz, annál nagyobb az infláció az adott országban. A Pénzügyminisztérium pedig azt választolta tegnap a Telex kérdésére, hogy

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában.”

Az ukrán hrivnya is jobban áll, mint a forint

Nézzük a legközelebbi országot, magát a magtámadott Ukrajnát:

az ukrán hrivnya még a háború ellenére is tudott erősödni az euróval szemben, miközben a forintnak szinte minden nap a fekete napja, sorra lépi át a történelmi mélypontjait.

Az euróhoz képest az ukrán hrivnya még erősödött is az utóbbi hetekben, pedig maga a háború, amire a kormány hivatkozik, Ukrajnában zajlik, ott, ahol a hrivnyát használják. Azt az infrastruktúrát lövik szét az oroszok, amelyik a hrivnya mögött álló gazdaság teljesítményét megalapozza. Ez alapján elég meredek következtetés lenne, hogy a háború jobban megfekteti a forintot, mint a hrivnyát – írja a Telex.

A régiós fizetőeszközök közül is messze a forint teljesít legrosszabbul, sehol nem vagyunk a lejhez, a zlotyhoz, a kunához vagy a cseh koronához képest.

loading...