Rusvai: Változott a helyzet, aki veszélyeztetett, az már most hordjon maszkot!

A régió több országában – Csehországban, Szlovákiában és Romániában is – megugrott júniusban a koronavírusos esetek száma, és Magyarországon is tapasztalható emelkedés. Rusvai Miklós víruskutató elmondta: ez azt jelzi, hogy az omikron két új variánsa a nyári meleg ellenére is könnyen terjed

„Változott a helyzet és ebből a szempontból én is rossz jósnak bizonyultam” – mondta Rusvai Miklós víruskutató az Inforádiónak. Korábban ő is úgy vélte, hogy ezek a vírusok nyáron „szabadságra mennek”. Ez eddig így is volt, de most, az omikron új változatai (BA.4 és BA.5) a meleg, száraz időjárásban is terjedni tudnak, tehát nem számíthatunk az időjárás védő szerepére.

Az egész Kelet-Európai régióban most kezd felfutni a betegszám. Nyugat-Európában – Portugáliában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban – már inkább lefelé megy. Jelenleg a régiónkban Litvánia és a Balti államok, valamint Lengyelország, Csehország és

Magyarország mutat nagyon erős felfutást, növekszik a betegszám.

„A jó hír az, hogy továbbra is csak felső légúti, viszonylag enyhe lefolyású betegséget okoz ez a két variáns, és nem kell számítani arra, hogy a tüdőgyulladásos esetek száma növekszik. Reméljük tehát, hogy nem küld több embert a lélegeztetőgépre ez a változat.”

A szakember arra számít, hogy az előző omikron-hullámhoz lesz hasonló a mostani, nagyon gyors felfutással és szintén gyors csökkenéssel.

„Remélhetőleg nem lesz olyan sok beteg, mint korábban. Ha gyors felfutású lesz, gyorsan meg is szűnik és a nyár közepére talán már túl is leszünk rajta. De ezt a vírust mi virológusok is most tanuljuk – teljes bizonyosságot csak utólag fogunk tudni mondani.”

„Aki veszélyeztetett, az már most hordjon maszkot!”

– figyelmeztetett Rusvai Miklós. Szerinte kötelezővé tenni még nem kell ennek hordását, mert bár emelkedettek a számok, de körülbelül ott állunk, ahol öt hete, vagyis emelkedettek a számok, de igazi járványveszély még nincs.

loading...