Milyen panaszok kezelésében segíthetnek a McKenzie gyakorlatok?

Aki gerincbántalmaktól szenved, folyamatosan fájdalommal küzd, viszont nem szeretné magát műtéti úton megszabadítani ettől, annak megfelelő terápia lehet a McKenzie módszer. Ennek köszönhetően ugyanis hatékonyan és hosszú távon felejthetjük el a problémákat, a rendszeres gyógytorna ugyanis segít javítani a mozgásszervi területeken. Lássuk, hogy miben segíthetnek a gyakorlatok!

Miért érdemes a McKenzie terápiát választani?

A McKenzie terápia egy állapotfelméréssel kezdődik, így a szakember tisztábban látja a probléma okát és annak típusát. A McKenzie terápia hatásos lehet többféle panasz kezelésében is. A Gyógytornászom kezelőjében a torna személyre szabott, így a gyógyulást nem kizárólag a panaszokra szabják, hanem a betegre is. A klinikán garanciát vállalnak, tehát, ha nem a gyógytorna a megoldás, akkor az első alkalmat nem kell kifizetnünk, ha nem vagyunk elégedettek. Az itt dolgozó szakemberek segítőkészek, empatikusak és tapasztaltak, így csak ránk fognak figyelni.

Mi is a McKenzie torna?

A kezelést Robin McKenzie fejlesztette ki, amelynek másik neve Mechanikai Diagnózis és Terápia. Több mint harminc éve alkalmazzák széles körben, főként mozgásszervi fájdalmakra, azok enyhítésére. Alkalmas továbbá a mozgásszervrendszer területeinek vizsgálatára egyaránt. Ezzel a szakorvos képes felismerni a gerincben, az izmokban és az ízületekben található panaszok okát, amire hatékony terápiát javasol. Végre megszüntethető a problémát kiváltó ok, hiszen a panaszok kezelésével sokkal gyorsabban szabadulhatunk meg a fájdalomtól.

A módszer aktívan vonja be a betegeket a folyamatba, hiszen személyre szabott és hatékony gyakorlatokkal segítik a folyamatot. Ennek köszönhetően gyorsan és gyógyszeres készítmények nélkül szüntethető meg a hosszan tartó zsibbadás és fájdalom. Ez pedig olyan gerincbetegségekkel kapcsolatban is nagy segítséget nyújthat, aminek a hátterében nem gyulladás, esetleg valamilyen mechanikai gond húzódik meg. A McKenzie nagy előnye, hogy elkerülhető a műtéti beavatkozás, így jóval hatásosabb lesz a gyógyulás.

A pontos diagnózishoz egy mechanikus vizsgálatra van szükség, aminek segítségével kiderül, hogy a módszer hatékony lesz-e az adott páciensnél. Ez után egy kezelési terv készül, ami keretein belül könnyedén kivitelezhető gyakorlatsorokat ötvözi az otthon elvégezhető feladatokkal. Fontos része azonban, hogy a beteg megtanulja saját magát kezelni, így nem függ majd teljesen a terapeutától. Ezzel a gyógyulás nem csak gyors lesz, hanem hosszú távú is.

Mit várhatunk a terápiától?

Végre elsajátíthatjuk a helyes testtartást, megtanulhatjuk, hogyan védhetjük meg a gerincünket hosszabb távon. A fájdalom nagy mértékben csökkenhet, emellett a kisugárzás a legtöbb esetben teljesen megszűnik, ezáltal visszatérhetünk a panaszmentes és könnyed hétköznapokba. A legtöbb beteg már az első pár alkalmat követően javulásról számolt be, azonban a teljes gyógyuláshoz vezető út hosszú és kiszámíthatatlan, nem tudni előre, hogy meddig tart.

A McKenzie torna azonban minden végtagokat érintő panasz esetén alkalmazható. A szakember szerint a fájdalom nagyban összefügg a mozgással, a rossz szokásokkal, a helytelen üléssel. A gyakorlatok tehát hatásosak lehetnek bármilyen ízületre, ehhez azonban ismerni kell a sajátosságait, illetve a működési elvét. Fontos tudni azonban, hogy a torna nem csak pár egyszerű gyakorlatból áll, muszáj azokat pontosan megtanulni, ha otthon is szeretnénk gyakorolni. A személyre szabott módszerhez azonban elengedhetetlen, hogy az irányítás szakszerű legyen, ehhez fog kelleni a képzett terapeuta.

A torna előnyei

Az alapelv, hogy “Figyelj a betegre!”. A McKenzie mindig az adott állapotot kezeli, a napi fájdalomtól kezdve haladunk egészen a távolabbi célok felé. A szakember figyelembe veszi az élethelyzetet, a szokásokat, így személyre szabott terápiás terv kerül kialakításra, ami folyamatosan és hosszú távon tartható. Amennyiben a torna nem elegendő a panaszok enyhítésére, abban az esetben tapasztalt gyógytornászok segítenek tovább a páciensen. Egymás tudását egészítik ki, hogy az eredmény hatékony és végleges legyen. A legtöbb mozgásszervi probléma ugyanis hatékonyan kezelhető gyógytornával, azonban sokszor szakorvosi segítségre is szükség van.

loading...