Az Európai Bizottság tisztázta, hogy tudnak a tagállamok fizetni az orosz gázért

A DK az Európai Bizottsághoz fordul, mert az akkugyár vendégmunkásainak adták a beteg gyerekeknek felújított hotelt
Kép forrása: MTI/AP

Az Európai Bizottság tisztázta, hogyan tudnak a tagállamok az orosz gázért fizetni anélkül, hogy megsértenék az Európai Unió által Oroszországra kivetett szankciókat.

Az Európai Bizottság pénteken az uniós tagállamokkal megosztott frissített iránymutatásában megerősítette korábbi állásfoglalását, miszerint az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy fizessenek az orosz gázért – feltéve, hogy ezt a meglévő szerződéseikben megállapított pénznemben teszik, és a tranzakciót a pénznem kifizetésekor teljesítettnek nyilvánítják, tudta meg a Reuters. Az uniós vállalatoknak az orosz gázipari óriással, a Gazprommal kötött szerződései szinte mind euróban vagy dollárban vannak.

Oroszország a múlt hónapban leállította a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária irányába, miután nem voltak hajlandók eleget tenni rubelfizetési követeléseiknek. Több uniós kormány és nagy importőr is egyértelműsítést várt Brüsszeltől a rubelfizetéssel kapcsolatos kérdésekben.

A vállalatok tegyenek „egyértelmű nyilatkozatot” arról, hogy amikor euróban vagy dollárban fizetnek, akkor a meglévő szerződésekből eredő kötelezettségeiket teljesítettnek tekintik

– áll a Reuters által látott iránymutatásban, amit a hvg.hu szemlézett. Így az a vállalat, amelyik euró vagy dollár befizetésével teljesíti kötelezettségeit elkerülheti, hogy a szankciók alá vont, a pénznemek közti átváltást lebonyolító orosz központi bankkal kelljen kapcsolatba kerülnie.

„Alapvető álláspontunk változatlan. A március 31-i orosz rendeletben meghatározott fizetési forma sérti az uniós szankciókat, de az uniós vállalatok számára rendelkezésre állnak olyan lehetőségek, amelyekkel a korábban aláírt szerződéseknek megfelelően továbbra is euróban vagy dollárban fizethetnek”

– nyilatkozott a Bizottság szóvivője.

loading...