Kiderült az igazság a magyar GDP adatról: nincs mire vernie a mellét Orbánnak, Románia köröket vert ránk

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook
Közzétette az Eurostat az uniós tagállamok legfrissebb rangsorát, amely a legtöbb tagállam első negyedéves GDP-növekedési adatát tartalmazza. A lista még nem teljes, néhány tagállam még mindig nem közölte az első becslését sem, de az már most látszik, hogy a ma reggel közölt,

magyar GDP-adat nem fér fel a dobogóra.

Az Eurostat friss közléséből kiderült, hogy a jelentős magyar GDP-növekedés még arra sem volt elég, hogy felférjünk az EU-s dobogóra. Ha az éves visszatekintést figyeljük, akkor négy ország van előttünk.

A magyar gazdaság az első negyedévben 2,1%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ami jelentős bővülést jelent. Ennél nagyobb növekedést csak

Ausztria (2,5%), Lengyelország (2,4%), Portugália (2,6%) ért el, valamint a messze legnagyobb növekedést produkáló Románia (5,2%) negyedéves bázison. Lettország gazdasága is 2,1%-kal nőtt, ami megegyezik a magyar teljesítménnyel.

Az előző év azonos időszakához mérve a magyar gazdaság 8%-os emelkedése a negyedik helyre volt elég.

Éves bázison nálunk jelentősebb növekedést ért el Ausztria (8,7%), Lengyelország (9,1%), és Portugália (11,9%). Az eurózóna 5,1, az EU 5,2%-kal nőtt 2021 első negyedévéhez képest.

A Portfólió szerint fontos elmondani, hogy éves visszatekintésen azért látunk ilyen magas növekedési adatokat, mert 2021 első negyedévét még bőven beárnyékolta a koronavírus-járvány, a rangsor pedig azért torz kissé, mert 2021 első negyedévében még nagyon eltérő szakaszban jártak a kilábalásban az országok.

Több ország, (Észtország, Írország, Horvátország, Málta, Szlovénia és Görögország) még nem közölték az első negyedéves számaikat, így a végleges rangsor még változhat. A fenti országok többségében várhatóan szintén jelentős bővülést látunk majd, így még az élmezőnyben is lehetnek változások.

loading...