Már 100 ezer amerikai katonát mozgósítottak Európában a háború kitörés óta

Az amerikai hadsereg megint lelőtt valamit
Kép forrása: Reuters

150 millió dollár, átszámítva 54 milliárd forint értékben küld segélyszállítmányt az Egyesült Államok Ukrajnába, jelentette be Joe Biden magyar idő szerint péntek este. Ez lesz az USA kilencedik közvetlen csomagja, amelyet Ukrajnába küld.

Ezúttal tüzérségi lőszerek, radarrendszerek és egyéb hadászati eszközök és alkatrészek érkeznek Amerikából. A támogatás abból a még megmaradt 250 millió dolláros forrásból jön, amely engedélyezi az elnöknek, hogy kongresszusi beleegyezés nélkül szállíttasson Ukrajnába az amerikai hadsereg többletkészleteiből.

Az elnök pénteki beszédében kiemelte: csak akkor győzhet Ukrajna, ha folyamatos a fegyverellátása az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől. Ezzel közvetetten utalt arra a pótköltségvetési kérelemre, amelyet múlt héten nyújtott be a Kongresszusnak: ebben 33 milliárd dollárt kért a döntéshozóktól, valamint hatáskört az orosz oligarchák vagyonának lefoglalására.

A CNBC szerint a Biden-adminisztráció a háború kitörése óta 3,4 milliárd dollárral segítette Ukrajnát, illetve 100 ezer katonát küldött NATO-szövetséges országokba, köztük Magyarországra is.

loading...