Euractiv: Az USA vadászgépeket küldött Ukrajnának és Szlovákia is hasonló lépést fontolgat

Fotó: Ellenszel.hu

Vadászrepülőket és repülőgép-alkatrészeket küldött az Egyesült Államok Ukrajnának – közölte a Pentagon az Euractiv cikke szerint. Az amerikai védelmi minisztérium azt nem árulta el, hogy pontosan hány darab és milyen típusú gépeket küldtek Ukrajnába.

John Kirby, a Pentagon szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az ukránoknak több merevszárnyú vadászgép áll rendelkezésére, mint két héttel korábban. Kirby sem volt hajlandó elárulni, hogy milyen típusú gépeket adtak Ukrajnának, azonban az Euractiv szerint azt sugallta, hogy orosz gyártmányúakat.

Kijev elsősorban MiG-29-es vadászgépek szállítására kérte nyugati szövetségeseit, mert ezeket tudják pilótáik kezelni. Jelentések szerint Szlovákia is fontolgatja, hogy MiG-29-es gépekből álló flottáját Ukrajnának adományozza.

Az Euractiv elemzése szerint a vadászgépek küldése a Nyugat hozzáállásának változását jelzik, hiszen kezdetben elutasították, hogy nehézfegyverzetet biztosítsanak Ukrajnának, nehogy Oroszország azt a konfliktusba való közvetlen beavatkozásként értékelje.

loading...